Babyboom
Babyboom
Zwanger

De zoektocht naar een goede opvang voor je kindje

5 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

De zoektocht naar een goede opvang voor je kindje

5 min
Éveil, Santé
Ben je aan het werk, op zoek naar een baan, volg je een opleiding en wil je hier niet mee stoppen na de geboorte van je kindje?
Organiseer dan nu al de opvang van je kindje zodat het na je zwangerschapsverlof in de beste omstandigheden wordt opgevangen. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar bij sommige moet je snel beslissen.

Hoe pak je dit aan? Een handleiding

Of je nu op zoek bent naar een crèche, een onthaalouder of een kinderdagverblijf, je kan best al vanaf de 4de maand van je zwangerschap een plaats voor je kindje reserveren. Het aantal plaatsen is immers beperkt. Onderneem dus nu al actie, zelfs als je nog niet zeker bent van een bepaalde plaats. Het is beter om bij verschillende opvangvoorzieningen een plaats te reserveren en deze later weer te annuleren in plaats van het risico te lopen niets te vinden als het zover is.

Bel ook regelmatig naar de voorziening om duidelijk te maken dat je je kindje hier echt wel graag zou willen onderbrengen.

Ongeacht de opvangformule die je kiest, je kan best een bezoek brengen aan meer dan één om een idee te krijgen van:

  • De kwaliteit van de opvang,
  • De rol die iedereen hier vervult,
  • De inrichting van de plek (licht, speelhoek en rusthoek),
  • Kies een adres vlakbij je woonplaats of werkplek. Heen-en-weergependel is zeer vermoeiend voor jonge kinderen.

 

Vragen aan de kinderverzorgsters:

  • Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?
  • Wat zijn de openingstijden, gedurende het jaar en tijdens de schoolvakanties?
  • Wat gaat het kosten?
  • Moet ik zelf voor luiers en voeding zorgen?
  • Wie zal voor je kleintje zorgen en zal deze kinderverzorgster in staat zijn om jouw manier van opvoeden te respecteren?
  • Wat gebeurt er als je kindje ziek wordt?
  • Wat zal je kindje overdag allemaal doen?
  • Mag je kindje zijn eigen slaapritme volgen?
  • Mag het zijn lievelingsknuffel meenemen?

 

IN WALLONIË

Kinderopvang in groepsverband

Crèches

Een crèche is een dagopvang die je kindje opvangt in groepsverband, vanaf de geboorte tot de leeftijd van 3 jaar. 

Werking

Zowel gemeentelijke als private crèches zijn over het algemeen goedgekeurd door het Office de la Naissance et de l’Enfance (ONE). Daarom zijn de regels betreffende het gebouw, de hygiëne, de scholingsgraad van het personeel en de werkingswijzen (openingstijden, prijs, enz.) overal identiek. De opvang is het hele jaar door beschikbaar, behalve in het weekend, op feestdagen en mogelijk ook gedurende een periode van 15 dagen tot 1 maand in de zomervakantie. De openingstijden zijn meestal van 7.30 tot 18.30 uur (minstens 10 uur per dag).

Zij vangen 18 tot 48 kinderen op; de kans is dus groot dat je kindje hier zijn eerste vriendjes maakt!

Personeel

Dit bestaat uit geschoolde werknemers: kinderverzorgsters, verpleegkundigen en maatschappelijk assistenten. Een arts, d.i. meestal een kinderarts, komt regelmatig langs om  de gezondheid van de kinderen te checken. Deze bezoeken zijn natuurlijk gratis. Het personeel bestaat voorts nog uit het noodzakelijke onderhouds- en keukenpersoneel.

 

Je betaalt enkel voor de dagen dat je kindje aanwezig is. Niettemin is een regelmatige aanwezigheid gewenst. Ouders moeten jaarlijks de aanwezigheidsdagen van hun kindje in de opvangdienst vastleggen.

 

Peutertuinen

Ook hier is opvang voorzien voor 18 tot 48 kinderen. Je kindje kan hier wel pas terecht vanaf de leeftijd van 18 maanden tot 3 jaar.

 

De Maisons Communales d’Accueil de l’Enfance (MCAE)

Deze gemeentelijke kinderopvangvoorzieningen hebben een capaciteit van  12 tot 24 kindjes van 0 tot 6 jaar.

 

De Maisons d’enfants

De kindjes worden opgevangen bij een private persoon, die 9 tot 24 kinderen van 0 tot 6 jaar mag opvangen. Deze kinderopvang staat onder toezicht van het ONE, maar krijgt hier geen subsidies van. De werkwijze stemt helemaal overeen met die van een zelfstandige onthaalouder.

Bij een aantal van deze kinderdagverblijven kan je kindje niet alleen overdag, maar ook ‘s nachts terecht.  Een interessante optie als je ‘s nachts moet werken.  Tarieven en opvanguren worden afgesproken met de verantwoordelijke van dit type opvangvoorziening.

Opvang op gezinsniveau

Onthaalouders

Deze formule kan interessant zijn omdat je er waarschijnlijk een zal vinden in de buurt van je woning of werkplek. Het succes van deze vorm van opvang hangt voornamelijk af van de bekwaamheid en ervaring van de onthaalouder. Een opvangmogelijkheid die zeker het overwegen waard is. Er zijn 2 soorten onthaalouder: 

  • De zelfstandige onthaalouder

Deze onthaalouder vangt 1 tot 5 kinderen op, van de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar, thuis of op een aangepaste plek.

Deze onthaalouder is zelfstandig en de overeenkomst wordt vrij tussen jullie en de onthaalouder afgesloten (dagprijs, betalingswijze, afwezigheden, opvanguren, vakanties…). Ook een zelfstandige onthaalouder staat verplicht onder toezicht van het ONE  en moet instemmen met regelmatige bezoeken van ONE-adviseurs. Vooraf heeft het ONE al een enquête uitgevoerd over de opvangomstandigheden: familiale sfeer, motivatie, uitrusting, beschikbare ruimte, enz. 

  • De geconventioneerde onthaalouder

Net als een zelfstandige onthaalouder, vangt deze ouder 1 tot 5 kinderen van 0 tot 6 jaar in dezelfde omstandigheden op. Hij/zij werkt voor een openbare dienst, een privédienst of een dienst verbonden aan een crèche. Deze dienst controleert zijn/haar activiteiten en ondersteunt de ouder met permanente vorming. De onthaalouder wordt betaald door deze dienst, die van de ouders dezelfde financiële bijdrage ontvangt als een crèche.

 

Onthaalouders mogen ook samenwerken met een andere onthaalouder. Twee ‘co-opvangouders’ mogen samen 2 tot 10 kindjes[DKA1]  opvangen, steeds van 0 tot 6 jaar oud. 

 

Onze goede raad:

Voorzie een proefperiode, tijdens dewelke de onthaalouder en je kindje de tijd krijgen om aan elkaar te wennen.

 

Voor meer informatie kan je terecht op de site van l’Office de la Naissance et de l’Enfance (ONE)

 

 

IN VLAANDEREN

Gezinsopvang

Dit type opvang vindt meestal bij de onthaalouder thuis plaats, maar is ook mogelijk in een aangepaste voorziening hiervoor, zoals een school. De onthaalouder vangt gemiddeld 4 kindjes op. Dit aantal kan wisselen en als de vraag groot is, kan dit oplopen tot een maximum van 8 kindjes. Deze kinderopvang in gezinsverband is vooral gekend onder de naam ‘opvang bij een onthaalmoeder’. Ook hier kunnen onthaalouders samenwerken en zo meer dan 8 kinderen opvangen. Dit noemt men dan groepsopvang.

 

Groepsopvang

Andere vormen van groepsopvang in Vlaanderen zijn crèches en kinderdagverblijven. Hier worden de kindjes opgevangen door meerdere kinderverzorg(st)ers in een ruimte die uitsluitend bestemd is voor kinderopvang. 

Bij deze voorzieningen  kunnen 9 tot maximaal 18 kindjes terecht.

                                                          

Voor meer informatie kan je terecht op https://www.kindengezin.be/

Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 5
33.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 5
33.99
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket geboorte - Frans
0.00
Kopen
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen