Spelen is de belangrijkste activiteit van je kind, even belangrijk als eten of slapen. In het spel leert het jonge kind zijn eigen lichaam en de wereld kennen. Hij is hier bijna de hele dag mee bezig en dat lijkt heel gewoon. Naarmate hij ouder wordt leert hij al spelend tellen, regels respecteren, met andere kinderen omgaan, strategieën uitwerken…We zijn te vaak geneigd het belang van het spel te onderschatten. Deze ogenschijnlijk futiele bezigheid is de beste voorbereiding op het leven. In het spel ontwikkelt je kind zijn behendigheid, zijn intelligentie, zijn gevoelswereld, zijn vermogen om in een groep te leven. Om deze activiteit te stimuleren krijgen we een indrukwekkend aanbod van speelgoed voorgeschoteld. Hieruit een goede keuze maken bezorgt heel wat ouders kopzorgen. Voordat je iets koopt moet je enkele vuistregels voor jezelf opstellen.
Speelgoed moet altijd aangepast zijn aan de ontwikkeling van je kind. Deze valt niet altijd samen met zijn werkelijke leeftijd. Daar moet je zelf over oordelen. En al ben je er als elke ouder terecht van overtuigd dat je een tweede Einstein op de wereld hebt gezet, je kind heeft dat misschien nog niet door en zal niet omkijken naar je waardevolle geschenk. Daarom wordt er veel op speelgoedverpakkingen een aanbevolen leeftijd vermeld.
Koop iets waar je kind blij mee is. Offer het plezier van je kind niet op aan je eigen voorkeur.
Spelen is voor kinderen niet altijd presteren, hoe waardevol educatief speelgoed ook is. Voor een kind is elk voorwerp een bron van nieuwe ervaringen en ontdekkingenen dus verrijkend voor zijn ontwikkeling. In dit opzicht is elk voorwerp “educatief”.
Koop minder maar beter: daarvoor moet je weten wat er op de markt te krijgen is. Tegen Sinterklaas en Kerstmis komen er altijd folders en brochures uit met een selectie van betere speelgoed.
Vergeet eens en voor altijd dat er zoiets bestaat als “het beste speelgoed”. Wees ervan overtuigd dat er wel een heleboel goed speelgoed bestaat. Er bestaat evenmin een feilloze intuïtie voor de beste keuze, maar met gewoon gezond verstand kom je al heel ver. Goed speelgoed is speelgoed waarmee je kind iets kan doen.
Voor baby’s moet je klein speelgoed dat ze kunnen inslikken vermijden. Pas vooral op voor kleine batterijen, die zijn uiterst gevaarlijk omdat ze, als ze worden ingeslikt, in de maag een zuur vrijgeven dat perforaties veroorzaakt.
Knuffelbeesten moeten altijd wasbaar zijn en beantwoorden aan de voorschriften op het vlak van hygiëne en zuiverheid. Let op allergische peuters.
Pas op voor plastiek verpakkingen: baby zou er kunnen in stikken als hij ze over zijn hoofdje trekt.
Er is een indrukwekkend aanbod op de markt en er zijn tal van gelegenheden om je kind speelgoed te geven. Maar vergeet niet dat dromen over en verlangen naar speelgoed ook een bronvan vreugde is. Door je kind altijd en/of onmiddellijkhet gevraagde speelgoed te geven, ontneem je hem meer dan je hem geeft. Je zal vlug merken dat je kind ontevreden wordt en minder speelt. Dat moet een teken aan de wand zijn. Overlaad je kind dus niet met speelgoed. Maar trek wat meer tijd uit om met hem te spelen. Na een drukke dag een halfuurtje op de grond met legoblokjes brengt harmonie en rust.
Koop nooit speelgoed zonder verpakking of etiket, want dan kun je niet nagaan of het voorzien is van het EC-teken dat garant staat voor de conformiteit van het speelgoed aan de Europese normen voor veiligheid en gezondheid.
Een wakkere baby wil iets te doen hebben. Daarom is het leuk als hij in zijn bedje iets heeft om naar te kijken, naar te luisteren of naar te grijpen. Een zuigeling verkent de wereld met zijn mond, daarom moet het speelgoed veilig en liefst afwasbaar zijn. Scherpe hoeken en randen, giftige verf, knopen en knikkers, knuffeldieren waarvan de oogjes loskomen en touwtjes waarin je verstrikt raakt, de wereld kan een gevaarlijke plek zijn voor een baby. Het beste speelgoed is speelgoed dat inspeelt op de mogelijkheden en de voorkeuren van je kind. Kijk-, luister-, grijpendoe- speelgoed kunnen een belangrijke rol spelen voor zijn ontwikkeling. Onmisbaar zijn voorwerpen in verschillende kleuren (rood slaat aan) en van verschillende vormen (liefst ronde vormen), die bewegen en die op ongeveer 20cm van zijn gezichtje opgehangen zijn (op die afstand ziet baby scherp).
Alles wat zachte geluidjes maakt of wat baby in zijn handjes kan houden is welkom: rammelaars, muziekdoosjes, balletjes, poppetjes, knuffels, houten klossen, ringen. Naar een felgekleurde zakdoek is het fijn grijpen, of een onbreekbaar spiegeltje aan het hoofdeinde van de wieg kan voor uren plezier zorgen. Bij elke leeftijd hoort ander speelgoed, hoe ouder je kind, hoe meer controle hij krijgt over zijn lichaam en dus ook over zijn omgeving. Bouwen, dingen in en uit elkaar zetten, torens omgooien zijn voor een peuter zeer interessante bezigheden. Aan blokken beleeft een hummel dan ook veel plezier, ze zijn in alle maten, gewichten, vormen en materialen te verkrijgen. Hij kan ook erg geïnteresseerd kleine details bestuderen en betasten, een activitybord is dus een goed idee.
Ontwikkel zijn gehoor met muzikale mobiles, muziekdozen of tal van muzikale knuffels die jonge kinderen tot rust brengen.
Figuurtjes, dieren, ballen, stoffen kubussen met belletjes brengen zachtheid en troost.
Speelgoed dat merkwaardige geluiden maakt zoals plastieken sleutelbossen of een telraam.
Speelgoed dat nieuwe gevoelens bij baby kan opwekken: een tapijt met spiegel, vormen en kleurrijke motieven.
Ontwikkel zijn handvaardigheid met dozen waarin je kind vormpjes leert wegbergen, met bouwblokken of nog in elkaar schuivende kubussen.