Wat als we je zouden vertellen dat er een manier is om met je ongeboren baby te communiceren? Haptonomie, hoe communiceren met baby?
Het woord "haptonomie" is afgeleid van twee Griekse woorden:
We kunnen haptonomie daarom kwalificeren als een methode van "affectieve aanraking". Dankzij deze kunnen toekomstige ouders dan een uitwisseling met baby tot stand brengen. Deze methode bestaat voornamelijk uit strelingen en contacten op de buik van de moeder. Het stelt toekomstige ouders in staat om beetje bij beetje een band in de baarmoeder op te bouwen. Bovendien helpt het de moeder om rustiger te bevallen.
Deze techniek is uitgevonden door een Nederlandse arts, Frans Veldman. Hij merkte op dat de baby's gevoelig waren voor de strelingen die door de buikwand van de aanstaande moeder werden gegeven. "Baby's die voor de geboorte communiceerden zijn altijd anders, open, warm en alerter."
Vanaf de 4e of 5e maand van de zwangerschap is het mogelijk om te starten met haptonomielessen. Het is tijdens deze periode dat de baby in de baarmoeder van mama begint te bewegen. De baby reageert zacht op stemprikkels en strelingen.
Meestal is het een verloskundige die uitlegt welke acties moeten worden ondernomen om met baby te communiceren. De toekomstige ouders zullen dan verschillende druk uitoefenen op de maag van de moeder. Deze druk zal de baby ertoe aanzetten te reageren. De laatste zal bewegen, schoppen. Het is vaak tijdens deze sessies dat de vader echt communiceert met zijn toekomstige kind.
Naarmate de sessies vorderen, begint iedereen zijn plaats in te nemen in het vader-moeder-kind-trio. Deze sessies zijn vaak rijk aan emoties voor toekomstige ouders. Haptonoom Catherine Dolto legt uit : "De relatie die een moeder met haar baby in de baarmoeder weeft, is zo intens dat deze niet exclusief mag blijven. Toekomstige moeder/kind-banden zullen er waarschijnlijk onder lijden. Het is algemeen bekend. , hoe meer er fusie is tussen twee wezens, hoe pijnlijker de scheiding... Daarom is het belangrijk dat de vader net zo betrokken is bij het haptonomische proces."