Babyboom
Babyboom
Baby

Heeft mijn kind een spraakgebrek?

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Heeft mijn kind een spraakgebrek?

2 min
Éveil, Santé

Je kind maakt veel vooruitgang op gebied van taal en is vaak fier op wat het al allemaal kan zeggen. Jij maakt je daarentegen misschien zorgen omdat je kind sommige woorden niet correct kan uitspreken, een beetje lispelt of de woorden vervormt. Meestal gaat het hier om banale verschijnselen maar dat neemt niet weg dat je je misschien de vraag stelt of je hier nu een logopedist voor moet raadplegen.

Als je vaststelt dat je kind zich, rond de leeftijd van 4 jaar, weinig uitdrukt ten opzichte van zijn leeftijdsgenootjes en dat het sommige woorden of klanken nog slecht uitspreekt, kan je altijd eens het advies vragen van een logopedist die zal kunnen oordelen of je kind al dan niet een behandeling nodig heeft.

Je kind zou eigenlijk correct moeten kunnen spreken wanneer het naar de lagere school gaat. Als je dus op 4-jarige leeftijd een logopedist raadpleegt, is er tijd om te werken aan eventuele uitspraakproblemen. Bijna alle uitspraakproblemen zijn immers te verhelpen.

We geven hier nog enkele tips die je kan gebruiken om zelf je schatje te helpen zich beter uit te drukken :

  • Ga na of je kind geen gehoorproblemen heeft. Als je kind geluiden of woorden niet correct kan horen, is het logisch dat het ze ook niet zelf op dezelfde manier kan produceren.
  • Let zelf ook op je uitspraak wanneer je een verhaaltje voorleest aan je kind: articuleer de woorden goed en spreek niet te snel.
  • Communiceer zo veel mogelijk met je kind. Doe dit op een zo duidelijk mogelijke manier, gebruik eenvoudige woorden die het kent en moedig je kind aan om zich zo veel mogelijk uit te drukken.
  • Als je merkt dat je kind sommige woorden slecht uitspreekt, neem die woorden dan over in wat je zelf zegt en spreek ze duidelijk en correct uit. Door regelmatig de juiste klanken en woorden te horen, zal je kind ze ook correct leren uitspreken.
  • Af en toe kan je ook aan je kind vragen om een woord te herhalen. Het heeft geen zin om te lang aan te dringen en te vragen het woord verschillende keren te herhalen. Zelfs als je het goed bedoelt (omdat je kind bv. de fout blijft maken), moet je dit vermijden om niet het risico te lopen dat het kind zich niet meer durft uit te drukken.

Om te besluiten, willen we nog eens herhalen dat het in de meeste gevallen weinig zin heeft je zorgen te maken. Met bovenstaande eenvoudige tips, lossen de meeste uitspraakproblemen zich spontaan op.