Het boek van dokter Groll, Fertility foods, bestaat al wat langer maar je hoort er in het Nederlands weinig over. Het is nochthans een interessant boek voor vrouwen die kampen met een verminderde vruchtbaarheid.
Dr. Groll beschrijft voornamelijk hoe insulineweerstand in je lichaam voor een verminderde kwaliteit van je eicellen kan zorgen, een onevenwichtige hormonenbalans kan veroorzaken en zelfs tot miskramen kan leiden.
Tijd dus om beter te begrijpen wat hij bedoelt en - vooral - wat we er aan kunnen doen!
Insuline is het hormoon dat voor deurwachter speelt in je lichaam. Het registreert al het voedsel wat je binnenkrijgt en geeft aan de lever door of er zelf glucose moet aangemaakt worden of niet. Alles wat je eet, wordt immers omgezet naar glucose en zorgt zo voor de nodige energie voor al je activiteiten. Eet je minder dan wat je nodig hebt, moet jouw lever zelf glucose aanmaken. Eet je te veel, dan wordt het opgestapeld voor later - als glucose en vet.
Als je lichaam de signalen van de deurwachter in de wind slaat, noemen we dat insulineweerstand. “En dat is precies wat je ovulatiecyclus kan verstoren.”, zegt Dr. Groll. Volgens hem zou insulineweerstand niet alleen de volledige ovulatie kunnen stopzetten en dus een onregelmatige cyclus veroorzaken, maar kan je ook met een normale cyclus tegen onvruchtbaarheid aanbotsen. “De kwaliteit van de eicellen leidt onder insulineweerstand, net als de eigenlijke bevruchting. Vrouwen die te maken hebben met insulineweerstand, maken meer kans op vroege miskramen.”
Als je als vrouw wat zwaarder aangelegd bent, zou dat zeker te maken kunnen hebben met insulineweerstand. Verder is een onregelmatige menstruatie of acné ook een goede aanwijzing van insulineweerstand.
“Goed nieuws,” zegt Dr. Groll, “want vijf op tien vrouwen met een onregelmatige cyclus kunnen dit oplossen door anders te eten.”
Op de eerste plaats is regelmaat doorslaggevend. Als je niet regelmatig eet, gaan al de alarmbellen in je lichaam af en gaat je lever zelf glucose produceren. Jouw bloedspiegel schiet dan van laag naar hoog en weer terug zonder controle.
Daarnaast moet je zorgvuldig je proteinen, carbo-hydraten en natuurlijke vetten verdelen, volgens het boek van Dr. Groll. Een dagelijkse portie proteinen is noodzakelijk, best in de vorm van vette vis, kalkoen of yoghurt. Drink bij elke maaltijd minstens één glas water en zorg voor vers fruit of verse groenten als extraatje.
Carbohydraten steunen het hormoon insuline om een goede deurwachter te zijn. Je wil dus zeker elke dag champignons, broccoli, bonen of volkoren brood eten. Volgens Dr. Groll moeten we de hoeveelheid carbohydraten bijna verdubbelen als we te kampen hebben met een verminderde vruchtbaarheid.
Tenslotte zijn ook natuurlijke vetten belangrijk, maar kan je volgens dit boek maar beter genoegen nemen aan dat beetje olijfolie op je salade, een advocado of pindakaas.
“Je mag in geen geval honger leiden.”, zegt Dr. Groll. En daarom alleen al lijkt dit ons een prima dieet!