Met behulp van een aantal selectiecriteria vind je vast dé speen die geschikt is voor je baby, althans toch voor een tijdje! Want ja, een speen is nooit definitief. Hij evolueert mee met de behoeften van je baby, die veranderen tijdens diens groei.
Eindelijk is het grote moment aangebroken dat je een speen voor je baby’s flesje moet kiezen. Ten overstaan van het grote aanbod kan een mens zich echter wel wat verloren voelen . Stel jezelf daarom een aantal vragen aan de hand waarvan je de ongeschikte spenen uitsluit en enkel spenen kiest waarmee je baby graag drinkt.
Soms gebeurt het inderdaad dat een speen niet blijkt te passen op baby’s flesje. Een goede check van dit criterium is dan ook belangrijk zodat je niet voor een voldongen feit staat op het moment dat je je kleintje de fles moet geven. Om zeker te zijn dat de speen geschikt is voor zijn flesje, lees je best de specificaties bij de speen. Alvast een goede raad: let erop dat de hals van je fles (breed of smal) overeenstemt met het onderste deel van de speen.
Deze materialen voelen verschillend aan in de mond. Je baby beslist zelf wat hij het leukst vindt. Als je merkt dat je baby liever een siliconenspeen gebruikt, kies dan ook daarvoor. Let wel op: rubberen speentjes zijn buigzamer en iets minder sterk. Dat maakt ze minder geschikt voor baby’s die tandjes maken. Ze zijn echter prima voor je kleintje als het nog van de borst drinkt.
Inderdaad, speentjes worden opgedeeld in leeftijdsklassen. Dit maakt het gemakkelijk voor jou om te controleren of de speen die je wilt kopen de juiste maat heeft. Bovendien vind je vaak modellen in verschillende maten; zodra je het geschikte model voor je baby gevonden hebt, kan je dit omwisselen voor een grotere maat als je baby ouder wordt. Speentjes hebben niet hetzelfde melktoevoersnelheid of dezelfde grootte voor een pasgeborene als voor een baby van 18 maanden. Je moet dus steeds een speen kiezen die afgestemd is op je baby’s leeftijd. Let echter steeds op mogelijke signalen die je baby zelf geeft: soms is hij nog niet of net wél toe aan een volgende maat, los van zijn leeftijd . Controleer hiervoor steeds of je kleintje op het juiste tempo zuigt. Als dit niet zo is, moet misschien een andere maat overwogen worden…
Van zodra je een eerste selectie gemaakt hebt, moet je beslissen welke vorm je wilt. Je hebt hier drie grote groepen van spenen, waarvan iedere groep zijn eigen bijzondere eigenschappen heeft, afgestemd op de noden van je baby:
Je moet de toevoersnelheid van de speen afstemmen op de behoeften van je baby. Als je baby een snel drinkertje is, kan een speen met een te lage toevoersnelheid je baby ergeren. Aan de andere kant houdt een speen met een te hoge toevoersnelheid het gevaar in dat je baby te snel gaat drinken, met buikpijn tot gevolg. Daarom is het belangrijk de juiste toevoersnelheid te kiezen.
Je kan doorgaans kiezen uit drie verschillende snelheden:
Dit kan per merk verschillen. Naarmate je baby zich ontwikkelt, zal je de toevoersnelheid van je speen moeten aanpassen. Snelheid 1 is bestemd voor een pasgeborene en snelheid 2 voor een baby tussen 0 en 6 maanden oud. Snelheid 3 is bestemd voor baby's van 6 maanden en ouder.
Natuurlijk is dit slechts een indicatie en moet je ook rekening houden met het drinkprofiel van je baby. Als hij ouder is dan 6 maanden, maar zich prima voelt bij een speen met snelheid 2, dan is er geen reden om te veranderen.
Sommige spenen hebben maar één toevoersnelheid en moet je vervangen als ze niet langer geschikt zijn voor je baby. Andere spenen hebben echter meerdere « versnellingen ». Je kiest dan de juiste toevoersnelheid uit drie ‘versnellingen’. Zo kan je de speen afstemmen op de groei van je baby.
Je baby laat het je weten wanneer het tijd is om de toevoersnelheid van de speen te veranderen. Bij te lage snelheid zal de flesvoeding vaak erg traag verlopen en zal je baby ongedurig worden. Dan weet je dat het tijd is om achter een nieuwe speen te gaan.
Anderzijds moet je zeer regelmatig controleren of de speen nog in goede staat is. Als je baby erop bijt, kan de speen vroeg of laat gaan slijten, wat leidt tot scheurtjes of zelfs loskomende deeltjes die je baby kan inslikken. Wees daarom waakzaam en vervang de speen zodra hij tekenen van slijtage vertoont.
Hiermee ken je nu alle finesses van de speen voor je baby’s flesje.