Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe schakel je over op flesvoeding?

3 min
Voeding
Baby

Hoe schakel je over op flesvoeding?

3 min
Éveil, Santé
Borstvoeding is een van de mooiste wonderen van de natuur. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien en zich in te ontwikkelen. We moedigen je aan om je baby moedermelk te geven gedurende ten minste de eerste zes levensmaanden. Maar mocht er een moment komen dat je flesvoeding gaat geven, dan zijn er alternatieven om je kind een goede start te geven.

;

Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

Afscheid nemen van borstvoeding en overschakelen op flesvoeding is een aanpassing voor jou en je kindje en vaak een emotioneel moment voor veel moeders. Neem de tijd voor deze overgang; het is volkomen normaal om je op dit moment een beetje verdrietig te voelen. Je bent ineens fysiek minder dicht bij je baby en het voelt alsof je een pagina omdraait.

Veel dingen veranderen immers in je lichaam. Je lichaam moet geleidelijk de boodschap ontvangen dat het de productie van moedermelk kan stoppen. De vermindering van borstvoeding duurt gemiddeld twee tot vier weken. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld opnieuw aan het werk gaat. Voor een oplossing of maat, vraag raad aan je arts of apotheker.

De eerste voeding die je best laat vallen, is de voorlaatste borstvoeding van de dag, want deze heeft de minste melkproductie. De ochtendvoeding heeft de meeste melkproductie; die wil je als laatste met een fles vervangen.

Geef jezelf voor elke stap een paar dagen. En als je baby zich niet goed voelt, stel de overgang dan een paar dagen uit; niets is dringend.

Tips voor flesvoeding

  • Het is aanbevolen de flessen voor gebruik te steriliseren gedurende de eerste zes levensmaanden van je baby.
  • Gebruik flessenwater dat geschikt is voor kleine kinderen.
  • Giet bij het bereiden van het flesje eerst het water en daarna het poeder. Als je het omgekeerd doet, lost het poeder slecht op of is de concentratie te hoog, waardoor je baby geconstipeerd kan worden. Voor moeders onderweg, is het raadzaam om het water in een geïsoleerde fles en het poeder in een apart doosje te bewaren.

Het maatschepje dat bij het melkpoeder wordt geleverd, zorgt voor een perfecte dosering van het product. Het aantal schepjes per ml water staat op de verpakking. Bewaar de schep in het deksel om besmetting te voorkomen.

Bereid de fles voor met warm water. Als je het water verwarmt, ga dan niet boven de 37° C. Te warm water vernietigt de vitaminen. Wees voorzichtig met het gebruik van microgolfoven, want die verhit de bereidingen niet altijd gelijkmatig. Rol de fles altijd tussen je handen en controleer de temperatuur van de bereiding op je pols.

Bewaar geen restjes melk en warm de melk niet opnieuw op. De melk verliest immers alle voedingswaarde en er is kans op besmettingsgevaar. Hetzelfde geldt voor het invriezen; de melk kan schiften en van kleur veranderen.

Wanneer je het flesje geeft, kantel de fles dan zachtjes. Wanneer de speen gevuld is met melk, is de positie van de fles correct.

Hoe je precies een flesje klaarmaakt, kan je hier lezen.

Hoeveel flesjes heeft je baby per dag nodig?

Ieder kindje is anders. Zeker in het begin heeft je baby nog geen vast voedingsritme. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Daarnaast zijn er kinderen die minder vaak drinken en kindjes die juist wat vaker drinken. De voedingsbehoefte en het voedingsritme verschilt dus per kindje. Voor advies op maat, vraag je best raad aan je arts of apotheker.

Met een eenvoudige berekening kan je zelf bepalen hoeveel melk je kind per dag nodig heeft. Voor elke kilo die je kind weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Als je kindje bijvoorbeeld 4 kilo weegt, is 4 x 150 ml = 600 ml voldoende.


Op de Nutricia-website vind je een overzicht van de gemiddelde hoeveelheid voeding die een baby nodig heeft.

En nog meer ...
Voeding