Deze hyperpigmentatie van de huid is toe te schrijven aan de aanzienlijke toename van de vrouwelijke hormonen. Het mogelijk resultaat hiervan is een oppervlakkig masker (aan de opperhuid), dat gemakkelijk te genezen is, of een masker dat zowel in de lederhuid als de opperhuid gevormd wordt en daardoor enkel door een behandeling kan worden verwijderd die meer in de diepte gaat. Voorkomen is dus beter dan genezen!
De gulden regel is om blootstelling aan de zon te vermijden. Als je niet kan weerstaan aan de lokroep van de zon, breng dan zorgvuldig een zonnebrandcrème voor volledige bescherming aan op je gezicht voordat je buitenkomt. En vergeet niet om regelmatig een nieuwe laag aan te brengen.
Geen paniek! Enkele gezondheidsvoorschriften helpen je de schade te beperken.
Gebruik enkel zachte cosmeticaproducten om de irritatie van de betrokken cellen niet te verergeren en vermijd producten die parfums bevatten, omdat ze je huid gevoeliger maken voor licht. In de meeste ‘lichte’ gevallen verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf binnen 6 maanden na de bevalling. Gelukkig!
Als het echter hardnekkig is of zich dieper in de huid gevormd heeft, raadpleeg dan je dermatoloog, die een depigmentatiebehandeling zal voorschrijven, naast een goede zonnebrandcrème. In een paar maanden tijd zal je dan je jeugdige teint terug hebben.
Tot slot, als je een melasma hebt, tracht dan herhaling te voorkomen tijdens je volgende zwangerschap(pen) en vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een anticonceptiepil op basis van oestrogeen. Aarzel niet om dit te bespreken met je gynaecoloog.