Babyboom
Babyboom
Zwanger

Hoe weet je of het eindelijk zo ver is?!

3 min
Levering
Zwanger

Hoe weet je of het eindelijk zo ver is?!

3 min
Éveil, Santé
<p>Ben je de slijmprop al verloren? Zijn je vliezen gebroken? Zit er regelmaat in je weeën? Dan laat je baby vast niet zo lang meer op zich wachten.

Wanneer begint de bevalling?

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat de bevalling nadert:

  • het verlies van de slijmprop
  • het breken van de vliezen
  • de eerste regelmatige weeën

De bevalling: het verlies van de slijmprop

De slijmprop bestaat uit bruinachtige klieren en sluit de baarmoeder goed af tijdens de zwangerschap. De slijmprop zorgt er voor dat bacteriën of infecties niet tot in de baarmoeder kunnen doordringen tijdens de zwangerschap.

Als de baarmoedermond aan het einde van de zwangerschap zachter en groter wordt, laat de slijmprop los. Het is mogelijk dat je niks merkt van het verlies van de slijmprop omdat je op dat misschien wel net op het toilet zat. Sommige vrouwen merken een afscheiding van bruinig slijm op, terwijl anderen de prop pas bij het persen verliezen.

Het verliezen van de slijmprop is een signaal dat de bevalling nadert, maar houdt niet automatisch in dat de bevalling spoedig wordt ingezet. Maar het is geen reden om onmiddellijk naar het ziekenhuis te vertrekken. Het kan gerust nog enkele dagen of soms een week duren vooraleer de bevalling echt op gang komt.

Twijfel je of heb je vragen, neem dan voor alle zekerheid even contact opnemen met de kraamkliniek of je verloskundige.

De bevalling: het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen betekent concreet dat de zak met vruchtwater waarin de baby zit, begint te scheuren. Daardoor komt er vruchtwater vrij. Het breken van de vliezen is niet pijnlijk maar gebeurt wel onverwachts.

Let altijd op de kleur van het vruchtwater dat je verliest:

  • Het hoort kleurloos of lichtroze te zijn.
  • Er kunnen witte vlokjes in voorkomen maar het mag niet gekleurd zijn.
  • Als het vruchtwater geel, groen of bruin is, dan bevat het meconium. Dat is de eerste ontlasting van de baby die normaal gezien pas kort na de bevalling vrijkomt. Omdat dit kan betekenen dat de baby het benauwd heeft, moet je in dit geval dadelijk contact opnemen met je verloskundige.

Laat na het breken van je vliezen niks meer met je vagina in contact komen om het risico op infecties te vermijden. Neem een douche in plaats van een bad tot de bevalling echt begint.

Bij de meeste vrouwen beginnen de weeën snel na het breken van de vliezen.

Als het te lang duurt voor de weeën spontaan op gang komen, wordt de bevalling ingeleid (d.w.z. dat de bevalling kunstmatig in gang wordt gezet) om infecties te voorkomen.

Als het breken van de vliezen niet spontaan gebeurt, zal de verpleegster het uitlokken bij ongeveer 8 cm ontsluiting. Het breken van de vliezen zal de ontsluiting versnellen want het hoofdje van de baby oefent meer druk uit op de baarmoederhals dan het vruchtwater.

Het breken van de vliezen door de verpleegster is pijnloos. Tegelijkertijd komen ook prostaglandines vrij, hormonen waardoor de samentrekkingen efficiënter worden.

De bevalling: de eerste regelmatige weeën

Regelmatige weeën zijn het echte teken dat de bevalling begonnen is. Het zijn immers de weeën die ervoor zorgen dat er een opening komt van de baarmoedermond. Weeën kan je onderscheiden van harde buiken die je misschien al eerder voelde door het feit dat weeën pijnlijk zijn.

In het begin zullen 10, 20, 30 of 40 minuten verstrijken tussen verschillende weeën.

De daaropvolgende weeën:

  • komen steeds regelmatiger (elke 5 minuten)
  • worden steeds sterker
  • duren steeds langer
  • nemen niet af als je loopt of rust

Als je niet zeker weet of het al dan niet om weeën gaat, leg dan je hand op je buik. Als je buik harder wordt op het moment dat je pijn hebt, weet je dat je baarmoeder samentrekt.

En nog meer ...
Levering