Je hebt je zwangerschapstest in je hand en in het venstertje verscheen een droevig gezichtje of gewoon de tekst ‘NIET ZWANGER’. Je teleurstelling is groot: waarom is het niet gelukt?
Geen paniek, het lukt niet altijd van de 1ste keer en het kan zelfs enkele maanden duren voordat je zwanger bent. Dit is geen reden om je zorgen te maken.
Een cyclus begint met de eerste dag van je menstruatie en eindigt met de eerste dag van je volgende menstruatieperiode.
De lengte van deze cyclus kan van vrouw tot vrouw verschillen. Over het algemeen duurt een cyclus 21, 28 of 35 dagen, maar bij sommige vrouwen kan dit oplopen tot 45 dagen.
Om het juiste moment te bepalen, kan je je cyclus best in 3 periodes onderverdelen. Het begin van de 1ste periode valt samen met de eerste dag van je menstruatie.
Tijdens deze dagen vóór de eisprong, van dag 1 tot dag 14 van je cyclus, rijpen een aantal follikels, waarvan er één uitgroeit tot een eicel. Deze vorming gaat gepaard met een sterke afscheiding van oestrogeen en het dikker worden van het baarmoederslijmvlies.
In het midden van de cyclus, tussen dag 13 en 16 en meestal op dag 14, vindt de eisprong plaats. De eicel wordt een eitje en komt in de baarmoeder terecht.
Om je kansen op zwangerschap te optimaliseren dien je vooral geslachtsgemeenschap te hebben in de periode rond de eisprong of ovulatie.
Dit eitje heeft een levensduur van 12 tot 24 uur. Zaadcellen van hun kant overleven 3 tot 5 dagen in de baarmoederhals.
Rekening houdend met dit feit is de gunstige periode dus 3 tot 5 dagen vóór en een dag ná de eisprong. Wie het schoentje past...
De periode vóór de menstruatie duurt tussen de 12 en 14 dagen. De follikel heeft zich ontwikkeld tot een geel lichaam of corpus luteum en scheidt een aanzienlijke hoeveelheid progesteron af. Onder het gecombineerde effect van oestrogenen en progesteron blijft het baarmoederslijmvlies dikker worden zodat de bevruchte eicel zich hierin kan nestelen.
Als er geen bevruchting plaatsvindt, vermindert de hoeveelheid hormonen weer, wordt de eicel afgebroken in de baarmoeder en wordt een deel van het baarmoederslijmvlies afgevoerd. Dit is het begin van je menstruatie en van een nieuwe menstruatiecyclus.
Je moet er dan alleen nog rekening mee houden dat geslachtsgemeenschap idealiter plaatsvindt in de dagen vóór de eisprong of op de dag van de eisprong zelf.
Dit is echter allemaal zeer theoretisch. Probeer zoveel mogelijk jezelf niet onder druk te zetten en geniet vooral van deze periode waarin je dit mooie project in intieme verbondenheid met je partner ten uitvoer wil brengen.
We hoeven je natuurlijk niet meer te vertellen dat je om zwanger te worden best veel geslachtsgemeenschap hebt. Het nuttige met het aangename verenigen, zoals men zegt….