Je kind gedraagt zich niet zoals het hoort en je wil daarom duidelijke grenzen vastleggen. Vroeger werd men als straf in de hoek gezet. Maar kan dat vandaag nog wel zonder opmerkingen van anderen te krijgen?
Eigenlijk is het traditionele straffen en 'in de hoek staan' een vorm van time-out. Je maakt je kind duidelijk dat het zo niet verder kan; dat het even moet stilstaan en over zijn of haar gedrag moet nadenken.
Kinderen onder de 18 maanden begrijpen nog niet wat je bedoelt als je ze straft of in de hoek zet maar voor ze 2 jaar oud worden, ontdekken ze dat ze een individuele persoon zijn en krijgen ze een eigen willetje. Dat dat willetje niet altijd overeenstemt met dat van hun ouders vinden ze bijzonder interessant en ze gaan er volop mee experimenteren. Straffen door je kind in de hoek te zetten, doe je niet zomaar - enkele regels moet je als ouder in acht nemen!
Steeds meer ouders vertellen dat ze opmerkingen krijgen van anderen als ze hun kind publiekelijk straffen. Jammer genoeg is het net dan dat kleuters testen hoe ver ze kunnen gaan; als er maar genoeg anderen in de buurt zijn.