Als een baby wordt geboren wordt hij niet alleen omringd door zijn ouders, maar meestal ook nog door grootouders.
Grootouders zijn dikwijls sterk onder de indruk van hun eerste kleinkind. Een belangrijke bladzijde in hun leven wordt omgedraaid. Vanaf nu krijgen ze een nieuwe rol, die van oma en opa. Die rol heeft vele facetten.
Naar oma en opa gaan is feest ! Je wordt er op allerlei verrassingen onthaald. Heerlijk veel tijd hebben ze. Ze spelen alle spelletjes met enthousiasme mee, vertellen hele lange verhalen en luisteren met eindeloos geduld naar alles wat de kleinkinderen kwijt willen. Voor grootouders is het prettig te kunnen genieten van hun kleinkinderen zonder te moeten opvoeden. De dagelijkse zorg en verantwoordelijkheid vallen voor hen weg en enkel het plezier met de kleintjes bezig te zijn blijft over.
Wat is het goed toevlucht te vinden bij oma en opa als je je thuis onbegrepen voelt. Deze rol van tussenpersoon is heel belangrijk en kan op moeilijke momenten de scherpe kanten wat afronden. Maar wat er ook gebeurt, zorg dat de autoriteit van de ouders niet wordt ondermijnd. De rol van de grootouders is anders dan die van de ouders, die zelf autonoom beslissen over de opvoeding van hun kind.
Dankzij opa en oma ontdekken kinderen dat hun papa en hun mama ook klein geweest zijn. Dat fascineert hen, zij vragen honderduit naar papa’s lievelingsspelletjes en naar mama’s schooltijd. Foto’s worden met veel belangstelling bestudeerd en van commentaar voorzien. Kinderen leren wat ouder worden en doodgaan betekent. Het is belangrijk dat zij zich van deze evolutie bewust zijn.