Het kan zijn dat de arts 2 tot 3 weken voor de bevalling merkt dat je baby niet voldoende is ingedaald. Hij zal je dan vragen om een röntgenfoto van je bekken te laten maken om er zeker van te zijn dat dit niet te smal is. Als dit wel degelijk het geval is, is de doorgang gewoon te klein voor je baby en wordt besloten om je met een keizersnede te laten bevallen. Hetzelfde geldt voor een baby die zich niet correct presenteert, zoals bij een dwarsligging of bepaalde stuitliggingen. Stuitligging leidt echter niet meer automatisch tot een keizersnede, noch het feit dat je een vorig kind via een keizersnede ter wereld gebracht hebt.
Een spoedkeizersnede wordt uitgevoerd wanneer de bevalling niet of niet meer vordert en zowel jij als je baby moe worden. Om gezondheidsrisico's voor jullie beiden te vermijden zal de arts dan, soms binnen een minuut tijd, beslissen om een keizersnede uit te voeren. Dit is een beslissing die om gezondheidsredenen inderdaad snel moet worden genomen, dus laat je hier niet door verrassen. Blijf kalm, deze operatie is een alledaagse ingreep voor het medische team om je heen.
Een heel team mensen zal je helpen je baby in de beste omstandigheden ter wereld te brengen. Een eerder geruststellende gedachte, niet?
Een keizersnede is een chirurgische ingreep die het mogelijk maakt de baby langs de buik te halen en die steeds vaker onder epidurale verdoving wordt uitgevoerd. Dat is dus goed nieuws, want dan kun je de geboorte van je baby in volle bewustzijn meemaken.
Afhankelijk van de kraamkliniek waar je besluit te bevallen, kan je partner je vergezellen naar de operatiekamer. Vraag dit vooraf aan je ziekenhuis om onaangename verrassingen op de dag zelf te voorkomen. Als dit niet mogelijk is, wees dan niet ontgoocheld. Je zal weer snel naar je partner mogen.
De operatie duurt een klein uur en de incisie net boven de schaamstreek laat een bijna onzichtbaar litteken achter.
Je zult volledig op je rug liggen en omdat je geen gevoel meer hebt in je onderlichaam, zal men je voeten moeten vastbinden om te beletten dat je benen van de tafel vallen. Je armen worden gespreid om infuus en bloeddrukmanchet gemakkelijk aan te kunnen brengen. Bij je hoofd staat de anesthesist om je de nodige pijnverlichting te geven naargelang jouw behoefte.
Baby is er en laat dit horen! Naargelang de situatie en als alles in orde is bij je kindje, zal de vroedvrouw je kleintje bij jou op de open borst leggen (eindelijk!). Je mag gerust vragen om dit intieme en zo kostbare moment van huidcontact wat langer te laten duren.
Je blijft ongeveer een week op de kraamafdeling en je arts zal je in deze periode waarschijnlijk wat nauwlettender in het oog houden. De eerste dagen zal je nog wat pijn ervaren door het litteken, maar dit alles zal snel vergeten zijn als je kindje bij jou is.