In Amerika is het gewicht bij jonge kinderen vanaf 4 jaar een algemeen gezondheidsprobleem geworden. Te vaak gaan ouders uit eten, te vaak wordt er gekozen voor kindermenu's. En die menu's, in ketenrestaurants, blijken een bron van ongezonde voeding. Uit een onderzoek blijkt dat kindermenu's 13% meer vet bevatten dan gezond is voor kinderen.
Ook in ons land blijken kindermenu's in ketenrestaurants niet veel beter te bieden; chicken wings, hamber, fish sticks, frietjes, ... Met een salade of een glas melk proberen de retaurants je te overtuigen dat er toch nog wat gezonde levensmiddelen in het kindermenu te vinden zijn, maar ze worden dan op zo'n onaantrekklijke manier gepresenteerd dat geen kind er van eet.
Toch is in ons land het probleem niet zo groot als in de USA. Men gaat niet dagelijks uit eten, koopt niet dagelijks kant-en-klare maaltijden voor de kinderen. Maar toch...ook in Vlaanderen lijdt 1 kind op 5 aan overgewicht. En dat heeft alles te maken met onze levensstijl. Volwassenen die als kind al overgewichtig waren, krijgen de kilo's veel moeilijker er weer af. Daarenboven lopen ze veel meer risico op ziekten zoals ouderdomsdiabetis.
Kunnen we dan niet meer op restaurant met kinderen?
Toch wel. Maar we kunnen er voor kiezen niet elke week dat happy meal te kopen, of die fishsticks op het kindermenu. Kinderen moeten leren te eten wat er op tafel komt, en dat kan ook door in een restaurant eenvoudigweg van het menu voor volwassenen te kiezen. Dat is niet alleen gezonder, maar leert hen ook nieuwe smaken te ontdekken die ze thuis niet zo snel voorgeschoteld krijgen. Op die manier roept je kind niet telkens dat het dit of dat niet lust, als je bij vrienden bent uitgenodigd. Is het te duur om van de volwassen menukaart voor een kind te kiezen, kan je rustig vragen het gerecht te verdelen op verschillende borden om het zo aan meerdere kinderen uit te delen of zelf een hapje mee te eten.