Je kleintje is zijn ontdekkingstocht in de wereld om hem heen begonnen en dit is niet zonder risico. Kneuzingen, builen, neusbloedingen, snijwondjes.... soms helpen toverkusjes niet langer. Daarom een basiscursus EHBO om je grote avonturier uit de nood te helpen.
Zijn voeten raken in de war en plof!, hij ligt in tranen op de grond. Bij een blauwe plek of buil helpt vaak alleen een koud kompres (en een knuffel). Vul een washandje met ijsblokjes en leg dit op de pijnlijke plek. Arnicazalfjes of ontzwellende crèmes helpen mee de pijn verlichten. Hou je wel aan de voorgeschreven dosering.
Ter hoogte van de wenkbrauw, de mondhoek, de knie of een vinger; het maakt niet uit waar het wondje zich bevindt; was het met water om alle grond en zand te verwijderen, ontsmet en dek het wondje af met een pleister.
Zijn de snijwonden enkele mm diep, ga dan naar de arts, misschien dienen ze gehecht te worden. Opgelet: als de wondjes rood kleuren of opzwellen, bestaat het gevaar van infectie. Verwittig dan je arts.
Laat je kindje zitten en druk zijn neusgat dicht door stevig op de neus te knijpen. Vul vervolgens het neusgat met watten, bij voorkeur stollingswatten. Druk zijn hoofd niet achterover, want dan zal het bloed blijven stromen, maar dan richting keel. Als de bloeding overvloedig is en blijft duren, moet je onmiddellijk je arts raadplegen.
Een stofje, een wimper, een pluisje? Probeer te voorkomen dat je kindje zich in de ogen wrijft, omdat het deeltje dan zijn oog kan kwetsen. Spoel het oog met fysiologisch serum of water. Als je kleine dappere held met zijn oog knippert, zal het hinderlijk element snel met de vloeistof mee uit zijn oog verdwijnen.
Dit kan verschietachtig zijn, maar is geen reden tot paniek. Als de tand half afgebroken is, moet je snel een afspraak maken met de tandarts. Als de tand uitgerukt werd, bewaar hem dan in een natte zakdoek en neem hem onmiddellijk mee naar de tandarts. Misschien kan de tand terug op zijn plaats ingeplant worden.