Je kleintje is in een paar maanden tijd gegroeid. En nu probeert hij onder uw aandachtige blik zijn eerste stappen te zetten. Maar daar heb je het, soms wil je hem alleen kunnen laten draven, de tijd om snel de keuken in te gaan, en zo komt het idee om een loopstoeltje te krijgen vanzelf.
Maar zelfs als uw kind op handen en voeten begint te kruipen, moet u weten dat het totaal af te raden is om een kind vóór de leeftijd van 8 maanden op een loopstoeltje te zetten, en in ieder geval niet voordat hij alleen staat.
Veel kinderartsen herinneren eraan dat baby's maar maximaal 15 tot 20 minuten in hun loopstoeltje kunnen blijven.
Het is een fantastische manier voor het kind om de wereld te ervaren. Voor baby's is dit de mogelijkheid om zich vrij door het huis te bewegen. Het loopstoeltje geeft de baby ook wat autonomie. Het kan gebeuren dat u uw kindje roept en het in zijn loopstoeltje komt of dat het u volgt door de verschillende kamers van het huis.
Voorstanders voegen eraan toe dat baby's eraan wennen dat ze zich veilig op hun voeten voelen en hun beenspieren leren versterken door te duwen om te bewegen.
Fysiologisch gezien is het niet aan de orde om een baby te laten lopen die niet zelfstandig kan staan zonder ondersteuning. De tegenstanders voegen eraan toe dat de baby, die te gesteund wordt in de reiswieg, niet in evenwicht kan komen zodra hij uit de reiswieg komt en onmiddellijk valt.
Misvattingen over het loopstoeltje :
Je moet extra waakzaam zijn als je baby zich verplaatst in zijn kleine verrijdbare zitje.
Controleer altijd of het er niet te gemakkelijk uit kan komen. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de baby niet te dicht bij de trap komt. Een val gebeurt sneller dan je zou denken en controleer dat de ruimte waarin hij beweegt geen heuvelachtig of hellend vlak omvat.
Controleer ook of er geen risico bestaat dat u meubels raakt waarop zware of gevaarlijke voorwerpen staan die op uw kindje kunnen vallen.
Let erop dat u een loopstoeltje van goede kwaliteit koopt dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Loopstoeltjes die aan deze normen voldoen, vereisen dat fabrikanten stabiliteitstests uitvoeren. Een loopstoeltje van goede kwaliteit voorkomt dat de baby kantelt of gevaarlijke voorwerpen bereikt.
Bovendien is er nog ander speelgoed. Zo is er bijvoorbeeld de box of het speelkleed die de eerste stapjes van de baby stimuleren. Dit zijn goede opties omdat deze veilig zijn.
Het is aan u om uzelf goed te informeren om het ideale speelgoed voor de baby te kiezen. Wat uw keuze ook is, blijf alert en let op uw kind!