De zwangerschapsduur, dat wil zeggen de eerste maand van de zwangerschap, wordt altijd berekend vanaf de dag waarop de laatste menstruatie is begonnen en volgens de kalendermaanden, die 30 tot 31 dagen tellen, of volgens de maanmaanden, die 4 weken duren, dat wil zeggen 28 dagen.
Gynaecologen geven de voorkeur aan de berekening van de weken van amenorroe tijdens de eerste maand van de zwangerschap en dus aan die van de maanmaanden, die veel nauwkeuriger is, maar wees voorzichtig! De duur van de zwangerschap bedraagt dus tien (maan)maanden in plaats van de gebruikelijke negen maanden.
Om het degenen die lezen gemakkelijker te maken, zullen wij de maanden van de kalender gebruiken als referentie voor de maanden van de zwangerschap: terwijl wij herhalen dat op wetenschappelijk gebied rekening wordt gehouden met de weken van amenorroe, om de biofysische groei van de foetus beter te kunnen volgen.
De eerste maand van de zwangerschap is dus niet echt zo'n maand wat de eerste helft betreft: de bevruchting vindt namelijk pas plaats ongeveer 14 dagen na het begin van de laatste menstruatie, en het is op deze datum dat de zwangerschap echt begint.
Aangezien het vrij moeilijk is om met zekerheid de dag van de ovulatie (en nog meer de dag van de bevruchting) vast te stellen, verdient het de voorkeur de zwangerschap te dateren op basis van een gemakkelijk herkenbare periode, zoals de menstruatie. Het is zeer belangrijk dat de vrouw aangeeft of haar menstruatiecycli regelmatig zijn (28 dagen) dan wel langer, korter of volkomen onregelmatig: deze informatie zal door de gynaecoloog worden gebruikt om de biologische datering van de (werkelijke) zwangerschap te corrigeren en de vermoedelijke datum van de bevalling vast te stellen.
De eerste maand van de zwangerschap is een van de meest delicate fasen van de hele zwangerschap, zodat men vermoedt dat achter veel late menstruaties, zelfs met een iets zwaardere vloei dan normaal, in feite zeer vroege abortussen schuilgaan.
De fasen die leiden van de bevruchting tot de innesteling van de blastocyste (zoals de bevruchte eicel tijdens de innesteling wordt genoemd) in de baarmoeder vereisen een perfecte synchronisatie van de verschillende biologische functies, naast de anatomische integriteit van het vrouwelijk voortplantingssysteem.
Men behoeft slechts te denken aan de voedingsbehoeften van de blastocyste, een zich snel vermenigvuldigend cluster cellen dat er onder de microscoop uitziet als een braam. Tijdens zijn eerste levensdagen neemt de blastocyste genoegen met de stoffen die hij aantreft in de vloeistoffen die zich in de buisjes en in de baarmoeder bevinden (water, suikers en weinig anders). Maar op de zevende dag is de "braam" al zo gegroeid dat hij absoluut veel substantiëlere voeding nodig heeft: nu heeft hij het bloed van de moeder nodig! Dit verklaart de urgentie van de implantatie; zij dient om de kleine drachtkamer van bloed te voorzien. Als de braam zich een weg langs de baarmoederbuis heeft gebaand, bevindt hij zich nu in de baarmoeder, maar als er mechanische of andere obstakels zijn opgetreden, kan hij zich ergens anders bevinden, bijvoorbeeld in de buis of in de baarmoederhals of zelfs in de buikholte. De innesteling vindt dan plaats op deze abnormale plaatsen, met soms gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid van de moeder, want het kleine embryo moet koste wat kost voldoen aan de eis, die niet kan worden uitgesteld, om zijn voeding te verkrijgen!
Wat de innesteling betreft, zij eraan herinnerd dat deze om verschillende redenen nog steeds een fascinerend mysterie is. De innesteling van de eicel in de baarmoeder is in feite een soort vreemde "enting", waarbij het geënte orgaan voor de helft van maternale oorsprong is (en dus door het gastheerorganisme als behorend wordt herkend) en voor de andere helft van vaderlijke oorsprong, dus vreemd, onbekend aan het immuunsysteem van de zwangere vrouw. Theoretisch zou om deze reden de "afstoting" van de drachtkamer door het moederlijk organisme altijd moeten plaatsvinden, precies zoals in het geval van niet-compatibele transplantaten; integendeel, de nidatie van de eicel komt regelmatig voor en dringt zelfs door tot in de dikte van de baarmoeder tot aan de bloedvaten en knaagt aan de wanden!
Deze eerste maand zullen geen grote fysieke veranderingen plaatsvinden, buiten je borsten die wat opzwellen. In de meeste gevallen merkt de aanstaande moeder niets, althans niet tot het uitblijven van de menstruatie; op zijn minst kan zij zich enkele vreemde gewaarwordingen herinneren, een licht onbehagen dat lijkt op een normaal premenstrueel syndroom. Tijdens de eerste maand van de zwangerschap is het nog vroeg om duidelijke veranderingen of belangrijke verstoringen in het lichaam van de nieuwe moeder waar te nemen.
In dit stadium is het belangrijker dat de vrouw in goede gezondheid verkeert of ten minste op de hoogte is van de pathologieën die de zwangerschap in gevaar kunnen brengen en dat zij en haar partner alle preconceptuele onderzoeken hebben ondergaan die door het Ministerie van Volksgezondheid worden voorgeschreven.Maak hiervan gebruik om je een gezonde levensstijl eigen te maken als je die nog niet had: geen alcohol of sigaretten meer en een gezonde voeding.
Houd uw gewicht bij, zodat u de veranderingen in uw gewicht tijdens de volgende maanden van de zwangerschap kunt volgen. Vermijd indien mogelijk röntgenfoto's van het bekken tijdens de tweede helft van de ovariumcyclus, d.w.z. in de derde en de vierde week na de laatste menstruatie: de röntgenfoto's kunnen een nauwelijks bevruchte eicel waarvan u niet weet dat hij bestaat, ernstig beschadigen.
Een ander symptoom van je zwangerschap is ochtendmisselijkheid. Dit ongemak is ook van voorbijgaande aard. Even op je tanden bijten dus. Zij die hier geen last van hebben, moeten niet ongerust zijn, maar zich gelukkig prijzen: zij zijn immers net zo zwanger!
De zwangerschapstest die in de apotheek verkrijgbaar is, is zeer gevoelig en betrouwbaar, zelfs na enkele dagen: het is het beste om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen, zodat u onmiddellijk uw levensstijl (roken, alcohol, vreemde werkuren), uw werkuren en uw verschillende activiteiten kunt aanpassen, wat zeer belangrijk is tijdens de eerste maand van de zwangerschap.
En dan... U zult dit heuglijke nieuws ook moeten vieren. Vind je ook niet?
Tijdens de 1ste maand van je zwangerschap zal je baby zich het meest ontwikkelen.
Na een maand is hij 10.000 keer zo groot als het bevruchte eitje waaruit hij gegroeid is! Het kleine stipje van in het begin zal geleidelijk langer worden en gedetailleerder richting toekomstige voeten, terwijl aan het andere uiteinde een hoofd vorm krijgt, waar het zenuwstelsel zich perfectioneert. Ook vormt zich een hart dat begint te slaan en bloed te pompen.
Je baby is ongeveer 5 mm groot en weegt een paar gram.