Ook wij hebben goed nieuws: geen ochtendmisselijkheid meer en geen onophoudelijke aandrang om naar het toilet te gaan! De 4e maand van de zwangerschap is ook een tijd van opluchting en harmonie. Het risico op een miskraam is bijna verdwenen. U laat het eerste trimester en zijn ongemakken achter u en gaat een nieuw tijdperk van uw zwangerschap in: dat van de harmonie.
Uw lichaam is gewend geraakt aan deze veranderingen: de misselijkheid neemt af, u bent minder moe. En bovenal, je zult je baby in je voelen bewegen! Het is een magische sensatie. Je zult een aanraking voelen, een paar discrete bubbels binnenin je. Beetje bij beetje zal baby brutaler worden en je kleine en dan grote slagen geven.
Met een beetje geluk en geduld, zal de vader het ook kunnen voelen. Je buik zal ronder worden en het zal moeilijk worden om je zwangerschap te blijven verbergen! De top van de baarmoeder bereikt de navel.
Op dat moment kunt u een kennismakingsgesprek hebben met uw arts of verloskundige. Dit is geen verplichting, maar het wordt "aangeboden aan alle zwangere vrouwen en aanstaande ouders gedurende de 4e maand, om met hen de best mogelijke omstandigheden voor te bereiden op de komst van de wereld". Tijdens deze afspraak kunt u alle vragen die u bezighouden bespreken. Tijdens het bezoek van de 4e maand zal uw arts u een 2e echografie voorschrijven bij 22 weken amenorroe of 20 weken zwangerschap.
Deze wordt in drie fasen uitgevoerd en maakt het mogelijk de risico's van misvorming en trisomie 21 op te sporen.
De eerste fase is een echografie. Hiermee kan de nuchal translucency van de foetus (de dikte van de nek) worden gemeten. Als de dikte te groot is (meer dan 3 mm), zullen de artsen verdere onderzoeken voorstellen.
Serum markers
De tweede stap zijn de serum markers. Het bestaat uit een bloedonderzoek dat wordt uitgevoerd tussen de 15e en 17e week van de amenorroe en dat zal bepalen of de hormoonspiegels die door de foetus worden geproduceerd binnen de norm liggen. Deze bloedtest is niet verplicht en er zij op gewezen dat hij niet 100% betrouwbaar is.
Eén op de drie kinderen met Downsyndroom wordt met deze techniek niet opgespoord en een positieve uitslag betekent niet dat uw foetus Downsyndroom heeft. De arts moet u informeren over de volledige implicaties van deze test.
Vruchtwaterpunctie
Als u 4 maanden zwanger bent, kunt u ook een vruchtwaterpunctie laten doen. Dit is de derde stap. Het doel is om een vroege opsporing van trisomie 21 uit te voeren. Dit examen is niet verplicht. Het betreft bepaalde moeders met een verhoogd risico (familiale voorgeschiedenis, late zwangerschap, enz.), moeders die bij een echografie een te grote nuchal translucency hebben vastgesteld en moeders die bij een bloedonderzoek tijdens het eerste trimester abnormale waarden hebben vastgesteld (serummarkers).
De vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd tussen de 15e en 17e week van de amenorroe. Het bestaat uit het wegnemen van 10 tot 20 kubieke centimeter vruchtwater via de buikwand van de moeder. De punctie is pijnloos, duurt slechts enkele minuten en de arts controleert de procedure met een echografie. Aan de hand van dit monster kunnen de foetale cellen worden geanalyseerd om een karyotype, een soort identiteitskaart van de chromosomen van de baby, te bepalen. Hierdoor kunnen afwijkingen zoals trisomie 21 en bepaalde misvormingen worden opgespoord.
Dit onderzoek, dat door de sociale zekerheid wordt gedekt, wordt grotendeels door de medische beroepsgroep gecontroleerd en het risico van een miskraam na het bloedonderzoek is minder dan 1%
Op elk moment tijdens de zwangerschap, en zelfs ervoor of erna, is het mogelijk een genetisch consult te krijgen: zo kan het risico op overdracht van een erfelijke ziekte worden beoordeeld. Het is daarom gericht op paren waarvan wordt aangenomen dat zij een risico lopen. Een geneticus kan een beroep doen op andere deskundigen om hem/haar bij te staan. Zij voeren een familieonderzoek uit, dat kan worden aangevuld met uitgebreidere genetische tests. Het doel is om u te laten weten wat de risico's zijn van overdracht op uw baby.Enceinte, vous êtes resplendissante mais soyez prudente !
Maar je moet je huidverzorgingsroutine aanpassen en beginnen met het vermijden van bepaalde essentiële oliën die de ontwikkeling van je baby kunnen beïnvloeden.
Uw huid kan droger zijn dan normaal. In dat geval kan het nuttig zijn over te schakelen op een rijkere vochtinbrengende crème. Drink veel water (2 liter per dag) en vermijd lotions op alcoholbasis, parabenen en essentiële oliën.
Het is het beste om advies te vragen aan een dermatoloog. Het is mogelijk dat uw hormonale veranderingen een opflakkering van acne veroorzaken als gevolg van hypersecretie en het vasthouden van talg. De enige mogelijke behandeling is zink, dat uw arts kan adviseren en voorschrijven.
Als u zich blootstelt aan de zon, kunt u een zwangerschapsmasker ontwikkelen, ook bekend als chloasma. 70% van de zwangere vrouwen krijgt er in de 4e maand last van. Het advies: blijf in de schaduw en bescherm uzelf als u niet wilt dat deze lelijke bruine vlekken op uw gezicht verschijnen. Als ze ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch verschijnen, kan uw dermatoloog u advies geven over wat u moet doen.
Helaas zijn niet alle vrouwen gelijk als het op zwangerschapsstriemen aankomt. Sommige vrouwen zien niet eens een striae, terwijl anderen alleen merken dat hun huid rimpelig wordt. Zwangere vrouwen produceren een hormoon, cortisol, dat de elasticiteit van de huid vermindert.Avec la prise de poids, les fibres qui soutiennent la peau se détendent et craquent. Des marques blanches apparaissent : elles auront tendance à diminuer après la grossesse mais resteront visibles.
Er is geen wettelijke termijn om uw werkgever van uw zwangerschap op de hoogte te brengen. Maar doe er niet te lang over, om twee redenen:
Uw zwangerschap zal uiteindelijk duidelijk worden en het is beter voor uw werkgever om het van u te horen dan van uw collega's.
U beschermt uzelf: vanaf het moment dat u uw zwangerschap aangeeft, kunt u niet meer ontslagen worden. U kunt het uw manager mondeling vertellen en vervolgens een brief met ontvangstbevestiging sturen om uw verklaring te formaliseren.
Deze maand zult u waarschijnlijk last krijgen van problemen zoals constipatie of brandend maagzuur, deels veroorzaakt door de opwaartse beweging van uw baarmoeder. De eerste tip is om zoveel te drinken als u kunt (ten minste 1,5 liter).
De laatste maanden was u bijna slaperig, maar dat zal nu afnemen.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit een luxe is! Profiteer ervan dat u kunt slapen in de houdingen die bij u passen, de baby past zich aan u aan zonder in elkaar gedrukt te worden.
Nu begint hij de vorm aan te nemen van de baby die je geboren zult zien worden.
Als een visje in het water, slikt het vruchtwater in en spuugt het weer uit. De gelaatstrekken worden duidelijker: de lippen vormen zich, de ogen zijn dichter bij elkaar gebracht en hebben oogleden.
Hij stuitert, kronkelt en pronkt heftig, vooral als je in rust bent. De tastzin is het eerste zintuig dat zich ontwikkelt en op de echografie zie je hem op zijn duim zuigen en zijn lichaam verkennen en alles wat binnen zijn bereik ligt. Mondbewegingen tonen interesse in wat hij slikt en uw baby begint te reageren op bepaalde geluiden.
In de 4e maand van de zwangerschap meet uw baby 15 cm en weegt aan het einde van deze 4e maand 240 g. Een beetje dons bedekt het lichaam van je kind: de laguno die rond de 7e maand zal verdwijnen. Het is bedoeld om de vernix caseosa, die een beschermende film op het lichaam van de baby vormt en die op zijn plaats zal blijven, te "fixeren".
Zijn eerste haar groeit. De veranderingen zijn minder indrukwekkend dan in het eerste trimester. Het hoofd lijkt kleiner dan de rest van het lichaam, dat ook gegroeid is. Haar hart is nu goed gevormd en slaat bijna twee keer zo snel als dat van jou. Zijn oogballen zijn mobiel.
De lever, maag, blaas en nieren beginnen te functioneren. Meconium, een groene substantie, begint zich op te hopen in de darm en de urine komt in het vruchtwater terecht, dat geleidelijk wordt gezuiverd. Je kleintje zit heel comfortabel in je baarmoeder: hij heeft nog alle ruimte en maakt er het beste van!
Baby geeuwt, zuigt op zijn duim of zijn vingers: dit is training voor het zuigen! Hij beweegt veel, vooral wanneer u rust, wat niet altijd prettig is voor u die probeert te slapen.