Babyboom
Babyboom
Baby

Moeilijke kinderen bestaan niet

2 min
Opvoeding
Baby

Moeilijke kinderen bestaan niet

2 min
Éveil, Santé
Moeilijke kinderen bestaan niet, zegt men. Maar hoe zit het dan met mijn (toch wel) moeilijk kind?!

Moeilijke kinderen bestaan niet

"He’s not a terror, he’s a toddler!" zegt men in Amerika. Moeilijke kinderen bestaan niet, met andere woorden. Hoe zit het dan met mijn (toch wel) moeilijk kind?! Ook al zegt men "Moeilijke kinderen bestaan niet", in de praktijk voelt dat vaak heel anders aan.

Je kunt wel degelijk een ‘moeilijk kind’ hebben. Er zijn nu eenmaal kinderen die niet doen wat je verwacht, die moeilijker zijn in de omgang dan anderen. Kinderen die de sfeer in het gezin sterk beïnvloeden. Waar ligt dat dan aan? En hoe los je dat op?

Kleuters

Peuters en kleuters proberen grip op die grote wijde wereld met veel prikkels te krijgen door de dingen naar hun hand te zetten. Ze zijn erg op zichzelf gericht om controle te houden en houden daarbij geen rekening met jouw verwachtingen (of die van de volwassenen en andere kinderen rond hen). Dat doen ze om niet overgeleverd te worden aan onvoorspelbare gebeurtenissen. Als zij de baas zijn, geeft hen dat een gevoel van controle. Een kind wil helemaal niet steeds strijd met zijn ouders, geen enkel kind wordt daar gelukkig van.

Moeilijke kinderen bestaan niet

Ouders moeten anders denken over hun kleuter. Dat betekent, dat je hun gedrag niet moet labelen als moeilijk, maar als behoefte aan controle. Als je dat zo kunt interpreteren, helpt je dat om niet in je eigen stress verstrikt te raken. Of je angst, dat je kind een onaangenaam mens wordt als je niet oppast. Dan kun je aan jezelf gaan twijfelen. Je kleuter merkt dat en reageert erop. Zo kun je in een negatieve spiraal terechtkomen, waar de relatie tussen jou en je kind niet beter van wordt.

Als je uit die negatieve sfeer kunt blijven, is er ruimte om te horen en te zien wat je kind werkelijk nodig heeft: voorspelbaarheid en eigen inbreng. Het is een moeilijke fase zowel voor de ouders als voor het kind, maar het is ook een noodzakelijke fase die hoort bij de ontwikkeling van het kind.

Hoe ga je dan met dat vervelende gedrag om?

- Zorg dat je kleuter zoveel mogelijk voorbereid is op wat er gaat gebeuren.

- Vraag naar hun behoeften en hou er rekening mee.

- Het kan ook goed zijn een peuter een beetje te laten experimenteren met de eigen wil door bij onbelangrijke dingen toe te geven.

Hulp nodig?

De Nederlandse opvoedingscoach Karla van http://ontspannenopvoeden.nl/ geeft gratis webinars over het thema.

Meer lezen

Hoe ga je met de kleuterpuberteit om?

En nog meer ...
Opvoeding