Babyboom
Babyboom
Baby

Neem een goede start met vaste voeding

3 min
Voeding
Baby

Neem een goede start met vaste voeding

3 min
Éveil, Santé
Vaste voeding is tijdens baby’s hun eerste levensjaar een groot avontuur; maar ook voor jou als ouder is dit best wel spannend. Deze momenten zijn vaak een smakelijke mix van nieuwsgierigheid, voeding, delen en leren. En ook zo grappig voor op de foto!<br />
;

Wanneer begin je met vaste voeding?

Een goed moment om met vaste voeding te beginnen, is wanneer je kindje een of meerdere van deze signalen vertoont:

  • Je kindje wil meer borst- of flesvoeding dan normaal.
  • Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond.
  • Je kindje heeft veel interesse voor jouw eten en volgt met aandacht je lepel van je bord naar je mond.

Rond de leeftijd van 4 à 6 maanden zullen de meeste baby's proberen om vaste voeding vast te pakken, te voelen en uiteindelijk naar hun mondje te brengen. Dan is de tijd rijp! Kijk voor nog meer signalen op NutriciaBaby.be.

Hoe begin je eraan?

Wanneer je met vaste voeding start, kun je het beste beginnen met groenten maar hoef je verder geen bepaalde volgorde te volgen of je eerst tot één bepaald voedingsmiddel te beperken vooraleer je op het volgende overschakelt. In eerste instantie is het één grote ontdekkingsreis voor je kindje: laat hem daarom eerst wennen aan het kauwen van voedsel zonder je zorgen te maken over de exacte hoeveelheden die  hij binnen krijgt. De hapjes zijn namelijk een extraatje en vervangen nog niet de borstvoeding of flesvoeding.

Sommige baby's moeten bepaalde voedingsmiddelen meerdere keren proeven vooraleer ze de smaak of textuur gewoon zijn. Nutricia adviseert dan ook om een smaak minimaal tien keer te laten proeven, zodat je kindje er goed aan kan wennen. Laat het er zo ongedwongen mogelijk aan toe gaan tijdens die maaltijden; deel het moment met je kindje en eet samen. Respecteer zijn honger en zijn pogingen tot autonomie!

Je baby zal je duidelijk maken wanneer hij meer wil door zijn mondje wijd te openen. Zijn hoofdje wegdraaien of de voeding wegduwen, betekent dat je kindje genoeg heeft. Belangrijk om te onthouden voor je met het eerste hapje begint: geduld is een schone deugd!

Wil je meer weten over hoe te beginnen met vaste voeding? Check dan eens de website van NutriciaBaby.be.

Welke vaste voeding geef je?

Je baby leert de voeding van een lepel af te happen en door te slikken. Laat hem de nieuwe smaken ontdekken door hem voedingsmiddelen met verschillende smaken en texturen aan te bieden.

Eerst groenten en dan fruit of andersom? Je kindje heeft, net als iedereen, een natuurlijke voorkeur voor zoete smaken. Het is daarom slim om te beginnen met groenten. Deze smaken zijn minder zoet en iets lastiger om aan te wennen. Zoete fruitsmaken wennen makkelijker. Ook is het slim om te beginnen met enkelvoudige smaken, zoals alleen worteltjes of alleen erwtjes. Zo leert je kindje de pure smaak van dit ingrediënt kennen voor je het mengt met bijvoorbeeld aardappelen.

Respecteer wat je baby lekker vindt en wat niet. Als je baby een bepaald voedingsmiddel na tien keer proeven niet lekker lijkt te vinden, wacht dan een paar weken voor je het weer opnieuw aanbiedt.

Hoe voorkom je verslikkings- en verstikkingsgevaar

  • Geef de hapjes in een vertrouwde omgeving en zorg ervoor dat je kindje zo min mogelijk kan worden afgeleid.
  • Als je kindje wil, laat hem dan een beetje met zijn eten spelen en het onderzoeken voordat hij het proeft. Zorg voor een slabbetje en laat hem lekker knoeien.
  • Geef je kindje een paar koffielepeltjes en laat hem zelf de hoeveelheid bepalen.
  • Begin met pure groenten die licht verteerbaar zijn en een zachte smaak hebben.
  • Je baby moet rechtop zitten om te eten;
  • Mix de eerste hapjes steeds fijn
  • Let op met te zacht voedsel, zoals brood. Dit kun je het best pas vanaf 8 maanden geven;
  • Verwijder altijd de pitten van vruchten voor je ze aan je baby geeft;
  • Wees voorzichtig met de voedingsmiddelen die het meeste gevaar op verstikking met zich meebrengen: klein en rond of cilindrisch, zoals  hele druiven, wortelschijfjes; deze snijd je best overlangs door;

Door je kindje vanaf het begin gevarieerde voeding aan te bieden leg je een belangrijke basis voor later. Wees daarom fantasierijk, creatief en geduldig, zodat je kindje kan genieten van alle nieuwe smaken en texturen!

En nog meer ...
Voeding