Koppels die niet natuurlijk zwanger geraken, proberen vaak om met in-vitrofertilisatie (IVF) hun kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan. Die behandeling is duur, belastend en lang niet altijd succesvol. Wetenschappers van de universiteit van Brussel (VUB) hebben onlangs een nieuwe test ontwikkeld, de Corona Test, waarmee de kwaliteit van eicellen kan bepaald worden. Zo kunnen de beste eicellen geselecteerd worden, wat de kans op een succesvolle poging aanzienlijk vergroot.
Bij de Corona Test worden in een laboratorium de zogenaamde “corona cellen” – dit zijn de cellen die zich aan de buitenkant van de weggenomen eicel bevinden – geanalyseerd. Je kan deze cellen vergelijken met de eischil. Deze cellen worden bij klassieke IVF-behandelingen weggegooid, maar geven eigenlijk een goede indruk van de kwaliteit van de eicel. Op die manier kunnen dokters bepalen welke eicellen de grootste kans op een zwangerschap geven en dus in de eerste plaats bevrucht en teruggeplaatst moeten worden. Uit studies met meer dan 100 patiënten in UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van deze test.
De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen hebben laten invriezen. Ook na ontdooiing kunnen via de test de meest kwalitatieve eicellen voor een ivf-poging geselecteerd worden. Het belangrijkste voordeel van deze test is dat het de effectiviteit van een vruchtbaarheidsbehandeling aanzienlijk doet toenemen. IVF kost immers niet alleen veel geld, het is ook een zenuwslopende procedure en een zware emotionele belasting voor een koppel met kinderwens.
Of de test nu ook snel aan andere fertiliteitscentra in ons land toegepast zal worden, is niet duidelijk. Vraag ernaar bij je arts!