Eigenlijk is de oorzaak niet zo goed bekend. Vaak wordt het verband gelegd met de hogere dosis aan hormonen, en dan voornamelijk het zwangerschapshormoon hCG, waarop de zwangerschapstest berust, en de oestrogenen. Maar dat verklaart het nog niet volledig.
Er bestaan natuurlijk veel gradaties van zwangerschapsmisselijkheid en -braken. Het kan ook zwaar op je wegen, zeker als je heel vaak moet braken of de hele dag door misselijk en vaak ook erg vermoeid bent.
Neem af en toe rust en doe indien mogelijk een middagdutje als je voelt dat je daar behoefte aan hebt. Hoe meer uitgerust, hoe minder last je zult hebben van de misselijkheid.
In eerder uitzonderlijke gevallen, bij 0,5 tot 2 procent van de zwangere vrouwen, neemt het zwangerschapsbraken uitzonderlijke proporties aan: ze kunnen niets meer binnenhouden en braken gewoon alles weer uit. Dit fenomeen wordt in vaktermen hyperemesis gravidarum genoemd. Symptomen zijn uitdroging en gewichtsverlies, weinig plassen en een fruitig ruikende adem. Laat het zeker niet zo ver komen en ga op tijd naar een arts.
Tip: In Nederland bestaat er een steunpunt voor vrouwen met extreme ochtendmisselijkheid of hyperemesis gravidarum.
Meer info vind je op www.steunpunthg.nl.
Meer info vind je hier.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.