Na de bevalling kan je niet meteen op dieet. Je lichaam herstelt, van de zwangerschap en de geboorte van je kind, en heeft nood aan belangrijke voedingsstoffen. Als je borstvoeding geeft, is dat een nieuwe uitdaging voor je lichaam. Je hebt nu onmisbare voedingsstoffen voor jezelf (en het herstellen van jouw lichaam) nodig, maar ook voor je kindje.
Welke zijn de onmisbare voedingsstoffen die je nodig hebt na de bevalling?
Vezels helpen de spijsvertering terug op gang komen. De spijsvertering werkt na de bevalling namelijk met vertraging. Graangewassen en rauwe groenten zijn zeer rijk aan vezels. Vergeet ook niet voldoende te drinken want vezels zijn pas werkzaam in combinatie met water!
Magnesium is een van de onmisbare voedingsstoffen na de bevalling voor het zenuwstelsel en voor een goed humeur. Wie te weinig magnesium heeft krijgt last van vermoeidheid, zenuwachtigheid, angst, depressies, krampen, hoofdpijn, jeuk en zelfs wratten. Een volwassene heeft elke dag 350 tot 380 mg magnesium nodig. En die zit in garnaal, zemelen, droge bonen, graangewassen, gedroogd fruit, amandelen, nootjes en chocolade. Vergeet ook hier niet om water te drinken! Maar opgepast: hoge dosissen magnesium hebben een purgerend effect. Je moet de inname dus spreiden over de dag.
Calcium zorgt voor de samentrekking van de spieren, het vrijkomen van de hormonen in het lichaam en het speelt een voorname rol in het bloedstollingproces. Tijdens de zwangerschap zal de fœtus de calciumreserves van de moeder aanspreken. Normaal heeft een vrouw 900 mg calcium per dag nodig; nu echter haast twee keer zo veel: 1.600 mg per dag. Je zal deze hoeveelheid vooral kunnen putten uit melkproducten: melk, joghurt, kaas, roomkaasjes enz. Je moet weten dat ook magere melk en vetarme zuivelproducten evenveel calcium bevatten. Bepaalde minerale waters zijn ook rijk aan calcium. Vandaar dat je beter veel drinkt na de bevalling. Waterkers, broccoli, soja en sesamkruid bevatten eveneens veel calcium. Opgelet! Koffie en alcohol werken de opname van calcium in het lichaam tegen!
Proteïnen zijn nodig om de weefsels van je lichaam te herstellen en daarom een onmisbare voedingsstof na de bevalling. Deze weefsels hebben het immers zwaar te verduren gehad tijdens je zwangerschap en de bevalling. Verhoog je dagelijkse dosis eiwitten met 10 gram (en met 20 gram als je borstvoeding geeft) en houd er rekening mee een vrouw in normale omstandigheden per dag reeds 1 gram per kg lichaamsgewicht nodig heeft. Ook hier gaat de voorkeur uit naar proteïnes van dierlijke oorsprong omdat ze ook aminozuren bevatten. Verwaarloos echter niet de plantaardige eiwitten. Soja, linzen en droge bonen bevatten bovendien complexe gluciden en vezels.
Men vergeet vaak aan jonge moeders te vertellen dat ze er goed aan doen verder ijzersupplement in te nemen. In deze periode heeft het lichaam daar ontzettend behoefte aan, om nieuw bloed aan te maken. Zeer veel jonge moeders lijden aan bloedarmoede. 70% van de zwangere vrouwen krijgen er al mee af te rekenen aan het einde van hun zwangerschap. De bloedcirculatie vertraagt gedurende de eerste vijf weken na de bevalling. In combinatie met het bloedverlies veroorzaakt door de bevalling of door de keizersnede, en de kleine bloedingen die nog optreden na de bevalling en die enkele weken kunnen aanhouden, kan een toestand van anemie ontstaan.
IJzer komt voor in vlees, vis, in linzen, avocado, in spinazie en in gedroogd fruit. Dierlijke producten genieten de voorkeur omdat het ijzer daar gemakkelijker absorbeerbaar is. Maar je moet ook voldoende vitamine C innemen (appelsiensap, kiwi, aardappelen) om het ijzer in je lichaam te binden. Wees voorzichtig met thee: de tannine houdt het ijzer vast, zodat het ijzer met de urine verdwijnt.