Babyboom
Babyboom
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 1 maand oud

6 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

De ontwikkeling van je baby: je baby is 1 maand oud

6 min
Éveil, Santé
Bij de geboorte weegt een voldragen baby 2,6 kg tot 4,5 kg. In de eerste week verliest hij 5 tot 10% van zijn gewicht, dat hij daarna weer zal winnen.

Gezondheid van de baby op 1 maand

Jouw baby zal elke maand door een gezondheidsdeskundige worden gecontroleerd tot hij of zij 6 maanden oud is. Hij zal gewogen en gemeten worden en dan zal zijn ontwikkeling worden gecontroleerd. Vergeet niet om zijn gezondheidsdossier mee te nemen naar de consult en aarzel niet om eventuele vragen te stellen. Bijvoorbeeld wat betreft het vaccin tegen tuberculose BCG, dat niet langer meer verplicht is, maar nog steeds wordt aanbevolen en vooral wat de allereerste vaccinatie van je baby is. Samen kan je beoordelen of het al dan niet nodig is, afhankelijk van verschillende factoren.

Zodra je baby een maand oud is, zal de arts een dosis vitamine K voorschrijven, die aan je baby moet worden gegeven. Bovendien kan je, afhankelijk van de aanbevelingen die je in de kraamkliniek hebt gekregen, hem dagelijks vitamine D blijven geven. Uiteraard moet je bij koorts boven 38°C, diarree of ongewoon gedrag dat je zorgen baart, snel jouw arts raadplegen.

Baby's slaap op 1 maand

Baby is een echte marmot! Hij slaapt 15 tot 20 uur per dag, hij heeft even tijd nodig om dag en nacht van elkaar te onderscheiden en wordt om de twee à drie uur wakker om te eten. Je zult uitgeput zijn, we leren je niets! Vergeet niet om tijd voor jezelf te nemen als de baby slaapt.

Voeding van de baby op 1 maand

Beetje bij beetje, reguleert de eetlust van onze baby. Melk is zijn exclusieve voeding en hij zal er vaak om vragen (bijna 6 keer per dag). Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, zal dit zeer frequent zijn. Kies je daarentegen voor flesvoeding, dan kies je voor zuigelingenvoeding. De spijsvertering kan ingewikkeld zijn voor baby. Het kan zelfs gepaard gaan met huilen. Als je je hier zorgen over maakt en je baby koliek heeft, aarzel dan niet om jouw arts te raadplegen. 

Hoe kies je een kinderarts?

De kinderarts gaat je beiden op zeer regelmatige volgen, d.w.z. elke maand gedurende het eerste jaar. Het is daarom van groot belang dat je je kinderarts vertrouwt. Zorg voor de gezondheid van je baby, aandacht voor zijn psychologische ontwikkeling en aandacht voor jouw zorgen en problemen, dat zijn de zaken die je gaan helpen bij het bepalen welke kinderarts die van jou wordt. Een goede raad is om er een te kiezen die zo dicht mogelijk bij je thuis ligt.

Zijn fysieke ontwikkeling

De evolutie van het gewicht en de lengte van een kind is spectaculair en ligt rond de gemiddelden die de kinderarts bijhoudt.

Gewicht

Bij de geboorte kan een voldragen baby tussen 2,6 kg en 4,5 kg wegen. Tijdens de eerste week zal je baby 5 tot 10% van zijn gewicht verliezen, dat hij daarna weer zal aanvullen. In de eerste maand komt je baby gemiddeld 30 gram per dag aan. In vergelijking met de ontwikkeling van de lengte volgt de gewichtstoename een minder regelmatige curve en is deze meer afhankelijk van externe factoren zoals ziekte, verandering van eetgewoonten, enz. Als je baby regelmatig in gewicht toeneemt, is het niet nodig om hem elke ochtend te wegen. Een regelmatige controle bij de dokter is voldoende. Hij of zij zal je het principe van de gewichtscurve uitleggen en jouw kind erop plaatsen. Wees niet geobsedeerd door getallen. Alleen een buitensporige stijging of een abnormale daling ten opzichte van de gemiddelde curve kan reden tot bezorgdheid zijn.

Lengte

Deze groei is indrukwekkend. 50 cm bij de geboorte, 74 cm op 1 jaar. In de eerste drie maanden groeit hij met 10 cm en in zijn eerste jaar met 24 cm. Het spreekt vanzelf dat een gezonde en aangepaste voeding essentieel is voor een dergelijke ontwikkeling.

Omtrek van het hoofd

Bij elk consult zal de arts de hoofdomtrek van uw baby meten. De beenderen van de schedel zijn nog niet met elkaar vergroeid, getuige de beroemde fontanellen die bij peuters zo indrukwekkend zijn. Al het enorme werk om de hersenen op te bouwen wordt in de eerste 2 jaar gedaan. De schedelomtrek neemt namelijk toe van ongeveer 35 cm bij de geboorte tot ongeveer 50 cm rond de leeftijd van twee jaar. Het groeit niet alleen, het transformeert en organiseert zichzelf.

Als gevolg daarvan wordt een zuigeling die onbeweeglijk in zijn wieg ligt, een kind dat spreekt, schoon is, loopt, speelt... Een van de rechtstreekse gevolgen van deze groei- en evolutiesnelheid is het vermogen tot herstel of compensatie. Controle van de schedelomtrek is dus van essentieel belang om de geringste afwijking op te sporen en dit vermogen tot herstel te bevorderen.

Zijn motorische ontwikkeling

Je zult versteld staan van wat je kleintje al kan! Hij kan zijn hoofd nog niet rechthouden, maar dat komt omdat het nog erg zwaar is en erg groot in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Het moet dus worden vastgehouden dat het niet van links naar rechts kantelt als je het draagt. 

Ook zal je snel merken dat baby onrustig wordt als hij opgewonden is. Dit heet axiale hypotonie in de romp (gebrek aan tonus). Dit betekent dat je baby met zijn armen en benen zal zwaaien. Bovendien heeft de baby vanaf de geboorte al archaïsche reflexen, zoals de overlevingsreflex. Inderdaad, als je baby even op zijn buik legt, zal hij zijn hoofd optillen en draaien om zijn neus vrij te maken. Liggend op zijn rug, zijn benen gebogen in de vorm van een kikker, één arm gebogen en de andere uitgestrekt alsof hij met een boog schiet. Als hij op zijn voeten staat, heeft hij nog wat van de "automatische loopreflex".

Tot slot, is het je opgevallen dat baby zijn vuistjes dicht houdt? Dat komt omdat hij reflexmotoriek heeft tot hij 2 maanden oud is. Je zal ook merken dat als je de palm van zijn hand stimuleert, hij zijn vingers zal samenklemmen. Dit wordt de grijpreflex genoemd.

Bewustwording & spel

De eerste glimlach

Ben je klaar om te smelten bij de eerste lach van je kleine wolf? Omdat het waarschijnlijk snel komt, en voor jou, wiens stem hij nu al een paar maanden kent. Alles wat we vragen is dat je de baby veel liefde geeft, hem knuffelt, hem vasthoudt, hem troost als hij huilt...

Baby's zijn sponzen en als je gelukkig bent en ze liefde geeft, zal het goed met ze gaan en wordt het risico van een postnatale depressie vermeden. Baby neemt alles in zich op en begint de gezichten, stemmen en geuren van iedereen rondom hem te ontdekken. Vermijd bovendien parfum en verkies zachte muziek. Je kan ook tegen hem praten, hij kan reageren en kleine geluidjes maken vaak in "a".

Welk speelgoed moet ik kiezen?

Begin met kleine rammelaars, om ze voor het gezicht van de baby te houden (op ongeveer 20 of 30 centimeter afstand). Hij zal ze met zijn ogen kunnen volgen en het schattigste is dat op deze leeftijd alles wat uit zijn gezichtsveld verdwijnt, niet meer bestaat. Op deze manier zullen jullie in een mum van tijd de koning en koningin van de tovenaars zijn.

Kies ervoor om mooie mobiles boven zijn bed te plaatsen: een bron van plezier en stimulatie. Hij heeft alle kleuren en vormen om te ontdekken. Tenslotte, vergeet niet dat het meest ongelooflijke voor hem zal zijn de wereld rondom hem te ontmoeten: hem dragen, hem alles tonen, met hem praten...

Ontdek nu in onze shop !
Babee Nature
Luierbalsem
9.93
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Babee Nature
Luierbalsem
9.93
Kopen
Philips Avent
Natural 2.0 starterset Glas
47.99
Kopen
67%
Nippes
Veiligheidsnagelknipper
9.79
Kopen