Gewicht
De groei blijft vertragen en je kindje komt ongeveer 250 g aan.
Een jongen weegt 8 tot 11,75 kg – Een meisje weegt 7,5 tot 11,75 kg
Lichaamslengte
Je baby groeit een kleine cm.
Een jongen is 70 tot 79 cm groot. Een meisje is 68 tot 78 cm groot.
Wat zijn tandjes betreft, misschien heeft hij al 6 tanden, 6 snijtanden, 2 onder en 4 boven. Dit is nogal pijnlijk en hij vindt het niet leuk. Je kleintje kan een beetje chagrijnig zijn. Als je denkt dat je baby te veel pijn heeft, praat dan met jouw arts.
Maak je geen zorgen als je nog niets ziet, ieder zijn eigen tempo. Wij leren je niets nieuws als we vertellen dat melktanden tijdelijk zijn, maar dat maakt ze niet onbelangrijk! Het is inderdaad noodzakelijk ze in goede conditie te houden, want ze behouden de vorm van de kaak en bereiden de komst van het blijvende gebit voor. Om gaatjes te voorkomen, is een zeer goede hygiëne nodig, evenals een evenwichtige en gevarieerde voeding, waarbij suiker beperkt wordt.
Dit betekent geen banvloek op suikers, die onmisbaar zijn voor onze gezondheid; wel dat de dagelijkse inname ervan evenwichtig moet zijn. Geen gesuikerde drank in de papfles ‘s avonds: dit veroorzaakt gaatjes en zwarte tanden bij je baby. Geef de voorkeur aan ongeraffineerde suiker, die 10 keer minder gaatjes veroorzaakt dan witte suiker, maar 's nachts nog steeds schadelijk is voor de tanden.
Je kindje zoekt overal steunpunten. Hij ontwikkelt energie en behendigheid om rond te kruipen. Hij behoudt het evenwicht bij het rechtstaan en om weer te gaan zitten. Hij staat graag recht aan een lage tafel en aarzelt niet een gevaarlijke verplaatsing uit te voeren om bij de koekjes aan de andere kant van de tafel te kunnen! Leunend op het meubilair, schuift hij zijn handen en beweegt in kleine, weloverwogen stapjes. Bovendien, geweldig nieuws: hij is nu in staat twee acties tegelijk uit te voeren, zoals het bewegen en vasthouden van een voorwerp.
Nieuwsgierigheid kan vervelend en zelfs gevaarlijk zijn. Hij zoekt en snuffelt in alle kasten, voelt zich aangetrokken door het colaflesje van grote broer of de ‘snoepjes’ die op het nachtkastje van mama rondslingeren.
Baby’s hersenen werken natuurlijk al lang, maar nu kunnen we ook daadwerkelijk de resultaten van zijn denkactiviteit zien. Hij weet dat een verborgen voorwerp niet voor altijd weg is. Hij zal ernaar op zoek gaan en is zeer blij als hij het gevonden heeft.
Je lieveling evolueert stilletjes aan van baby naar peuter. Je baby verstaat al zijn naam en uit zich graag met "nee" of gebaren. Deze vorm van communicatie met je, leidt tot de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid, die zich maand na maand onthult. Het is mogelijk dat baby een lieverd is, gehoorzaam en wijs, maar verwacht in het begin het tegenovergestelde: je weet maar nooit! Hij heeft zijn eigen smaak en karakter.
Hij is gepassioneerd door alles wat jou interesseert en probeert je overal na te doen. Hij komt in een periode terecht waarin hij razendsnel bijleert. Zijn geheugen en observatievermogen zullen zich ontwikkelen naar gelang de prikkels die je hem aanbiedt. Onderneem dus zoveel mogelijk activiteiten met hem.
Babyspeelgoed zal een grote testfase ondergaan en de minder solide exemplaren zullen de experimenten van je kleine wolf niet kunnen weerstaan. Hij zal veel energie over hebben, dus kies voor stevige houten blokken, meer gesofisticeerd speelgoed en waarom niet een loopwagen om hem in beweging te houden en plezier te laten maken.
Baby zal ook dol zijn op prentenboeken met geluid en educatief speelgoed. Tot slot, door regelmatig kinderrijmpjes voor hem te zingen, ontwikkel je zijn geheugen.
Tenslotte zal zijn verlegenheid moeten afnemen. Hij zal meer op ontdekking gaan en met anderen kindjes spelen.
Het is mogelijk dat er een herhalingsvaccinatie tegen hepatitis B komt, aangezien deze plaatsvindt tussen de 9e en 12e maand. Het is echter facultatief. Het hangt af van de keuze die je maakt. Jouw kinderarts kan je ook een eenmalige dosis van het waterpokkenvaccin voorstellen, dat eveneens facultatief is.
Op 11 maanden slaapt de baby ongeveer 14 uur per dag. Hij doet twee dutjes van twee uur overdag. De eerste in de late voormiddag en de tweede in de namiddag. De resterende 10 uur zijn voor de nacht en bijna zonder onderbreking.
Baby eet nog steeds 4 maaltijden per dag. ‘s Morgens is het een fles van 240 tot 270 ml, eventueel met granen (speciaal voor baby 11 maanden) om de fles van je baby te verdikken. Tussen de middag 200 g groenten met een beetje boter en waarom niet 20 à 30 g vlees of vis. Je kan eindigen met een zuivelproduct of fruit.
Daarna kan baby als tussendoortje een zuivelproduct of een stuk vers fruit nemen, gemengd met wat hij als lunch heeft gegeten. Dit kan vergezeld gaan van een half glas vruchtensap en een kleine droge koek.
‘s Avonds is er een fles van 240 tot 270 ml, eventueel met granen (speciaal voor baby 11 maanden) of 150 ml melk. Ja kan baby ook 90 ml soep of groentepuree aanbieden.
Aangezien je kleintje nu zijn lepel kan vasthouden, kan je hem een deel van zijn maaltijden zelfstandig laten eten.