Baby groeit en groeit, met twee maanden oud weegt hij net geen 5 kilo, en meet hij gemiddeld tussen de 54 en 58 centimeter. Wat meer is, de omtrek van zijn schedel is nu 38 centimeter.
Maar dat is nog niet alles! Hij maakt vorderingen en heeft meer controle over zijn bewegingen, vooral zijn hoofdje, dat hij nu vrijwillig naar beide kanten kan draaien. En ook al heeft hij nog wat moeite om het goed gecentreerd te houden, het is al geweldig! Zo is hij nu in staat voorwerpen en zijn hele wereld te volgen met zijn ogen, maar ook met zijn hoofd!
En herinner je je de axiale hypotonie in de romp van de eerste maand? Toen baby met zijn armen en benen zwaaide als hij opgewonden was? Wel, nu trapt hij met zijn benen om zijn tevredenheid uit te drukken. We beginnen te communiceren!
In vergelijking met vorige maand is baby eindelijk in staat zijn handjes te openen, een voorwerp te grijpen en het een paar seconden vast te houden. Bovendien vindt hij zijn handen erg interessant... Hij begint bewust te geraken van zijn lichaam!
Zijn ergste vijand zal eczeem zijn. Veel baby's hebben er last van en het kan al beginnen vanaf de eerste anderhalve maand tot de leeftijd van 6 maanden. Hoe herken je het? Het veroorzaakt een droge babyhuid die je moet hydrateren met een crème die aangepast is aan baby's en die niet te veel additieven of bewaarmiddelen bevat.
Bovendien, de tweede maand, de tweede raadpleging van jouw kinderarts of huisarts. Dit is de tijd voor de eerste inentingen. Je kan jouw baby van tevoren uitleggen wat hij kan verwachten. Als je borstvoeding geeft, kan je jouw baby tijdens de injectie aan de borst leggen om de pijn te verminderen. Maar maak je geen zorgen, een omhelzing later zal het allemaal vergeten zijn. Normaal gesproken krijgt je baby twee injecties op dezelfde dag. De eerste beschermt tegen difterie, tetanus, polio, kinkhoest, haemophilus influenzae b, en hepatitis B. Dan de tweede tegen pneumokokken infecties.
Het risico op darminvaginatie wordt groter na de leeftijd van zes maanden. De vaccinatie tegen rotavirus is aanbevolen voor alle zuigelingen door de HGR (Advies 9606 - Basisvaccinatieschema | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
Het is nog steeds geen gelukkige tijd en baby is nog steeds een marmot die tussen de 14 en 17 uur per dag slaapt: wat een geluk! Je nachten worden nog steeds onderbroken door zijn wakker worden, maar je neemt zijn hand en hij gaat weer slapen.
De borstvoeding gaat door en de voedingen worden geleidelijk gespreid, want ja, mama gaat terug naar kantoor. Je kunt een borstkolf huren bij een drogist of er eentje kopen. Je moet ook weten dat de wet elke werknemer toestaat elke dag een uur vrij te nemen van het werk om borstvoeding te geven, tijdens haar werkuren (maar zonder loon) tot de eerste verjaardag van het kind. Je kan er ook voor kiezen overdag flesvoeding te gebruiken en 's morgens en 's avonds borstvoeding te blijven geven.
Maar als je jouw baby alleen zuigelingenvoeding geeft, is het minder ingewikkeld. Normaal drinkt jouw baby gemiddeld vijf flessen van 150 ml per dag en dit zal geleidelijk toenemen tot vier maaltijden van 180 ml. Als dit niet het geval is, maar hij lijkt gelukkig en gezond, maak je dan geen zorgen: eetlust verschilt al op zeer jonge leeftijd.
Zoals we al eerder zeiden... Baby is communiceert al graag en misschien is dat wel een glimlach? Of kleine blikken van verbazing of staren, afhankelijk van wat je vraagt. Het is zelfs mogelijk dat de kleine geluidjes die baby maakt diverser worden en gaan van "a" naar "ah", "uh"... En ja, hij is heel slim en herkent nu sommige voorwerpen zoals zijn fles.
Ze zijn nu de beste vrienden van baby: deze kleine rammelaars en kleurrijke mobielen zullen zijn zintuigen stimuleren. Aarzel niet om een muziekdoosje aan zijn collectie toe te voegen of kies kleine rijmpjes. Tot slot, wees je ervan bewust dat baby kietelig is en klaar om geplaagd te worden door mama en papa. Je kunt zelfs proberen om op bepaalde delen van zijn lichaam te blazen!
Het probleem is dat de moeder waarschijnlijk weer aan het werk moet aan het einde van de 10 weken postnataal zwangerschapsverlof. Dit is een ingewikkelde fase voor zowel de baby als de moeder, maar het is belangrijk te onthouden dat een baby gehecht raakt aan iedereen die voor hem zorgt. Ze moeten zich snel veilig voelen. Gun jezelf een aanpassingsperiode om de overgang soepel te laten verlopen. Blijf eerst bij hem op de nieuwe plek, ga dan een tijdje weg, kom terug, en vergroot geleidelijk je afwezigheid.