Sinds de geboorte is je baby minstens 10 cm gegroeid. Als het een jongen is, weegt hij ongeveer 5,75 kg en is hij ongeveer 59,9 cm lang. Als het een meisje is, weegt ze ongeveer 5,35 kg en is ze ongeveer 58,6 cm lang. En baby wordt steeds actiever!
Je kan kleine gelige vlekken op het hoofdje van je baby zien. Als dit het geval is, maak je dan geen zorgen, dat is “berg”. Je baby heeft geen pijn, het is gewoon te wijten aan een teveel aan talg. Om infecties te voorkomen, is het het beste om ze regelmatig te verwijderen. Bedek ze met een daarvoor bestemde crème, die je gemakkelijk in de apotheek kan vinden. Laat het dan zacht worden, was de baby en de korstjes zullen er langzaam afkomen. Krab het gebied vooral niet droog. Doe dit zo vaak als nodig is. Vergeet niet het haar van je baby elke dag te borstelen om de talg te verdelen.
Je kleintje groeit nog snel en weegt gemiddeld 5,8 kg voor een jongen en 5,5 kg voor een meisje. Dit, kunnen wij nooit genoeg herhalen, is slechts een gemiddelde, omdat het gewicht in verhouding moet worden gebracht tot de lengte en tot zijn algemene gezondheidstoestand. Deze maand zal hij met 2 tot 4 cm groeien om een gemiddelde hoogte van 60 cm te bereiken. Zijn hoofdomtrek neemt toe met 1,5 cm.
Zijn hoofd -- Hij begint zijn hoofd goed te recht te houden en kan het van rechts naar links draaien om een voorwerp te volgen. Als je baby op zijn buikje ligt, tilt hij zijn hoofdje krachtig op. Zijn nek is stevig geworden en als hij op zijn rug ligt, houdt hij zijn hoofd goed recht als hij het optilt. Deze beheersing van zijn hoofd zal hem in staat stellen alles te bekijken, zonder er ooit genoeg van te krijgen en deel te nemen aan de wereld om hem heen, hij zal de wereld veroveren. Hij kan nog niet zitten, maar je kunt hem al in een ligstoel zetten.
Zijn handen -- Maar het zijn zijn handen die al zijn aandacht krijgen. Hij ontdekt de magische wereld van zijn tien vingers, waarop hij zuigt en waarmee hij eindeloos speelt om hun bewegingen te bestuderen. Hij weet hoe hij naar een gekleurd voorwerp moet reiken, maar is nog niet in staat het vrijwillig aan te nemen.
Zijn mond -- Zijn handen verbazen hem nog steeds en ze doorstaan de mondtest samen met de rest. De kleine deugniet is niet dom, zijn tong en lippen zijn in dit stadium veel gevoeliger dan zijn vingers of handen. Hij zuigt dus zowel op hen als op de voorwerpen, voor zijn plezier maar ook om ze te leren onderscheiden.
Baby kan bijna 6 uur aan één stuk doorslapen en de ouders zijn gelukkig! Hij kan zelfs zonder zijn nachtelijke maaltijden. Het is tijd om hem te leren in slaap te vallen zonder jouw hulp. Eerst zal hij huilen, dan zal hij in slaap vallen.
De bijna permanente slaperigheid van het begin maakt plaats voor perioden van echte slaap en andere van echt ontwaken. Zijn circadiaans ritme (meer dan 24 uur) begint zich te synchroniseren met de gezinsomgeving.
Zorg ervoor dat je nachtelijk ontwaken niet verwart met fasen van onrustige slaap, wanneer baby zijn ogen opent en huilt of gilt. Als je je baby op deze momenten vasthoudt, loop je het risico hem plotseling wakker te maken. Als gevolg daarvan zal jouw baby niet de natuurlijke opeenvolging van onrustige (REM) en rustige (slow wave) slaap ervaren.
Gemiddeld heeft een zuigeling vier tot acht weken nodig om zich aan te passen aan het concept van dag en nacht. Maar als je kleine wolf dat nog niet gedaan heeft, kun je hem helpen. Probeer hem zijn ritme te laten vinden zonder hem wakker te maken. Zelfs als het tijd is om zijn luier te verschonen of te eten. Laat ook de luiken op een kier, zodat hij van het dag- en nachtlicht kan genieten.
Nee, het is nog geen tijd voor baby om zijn dieet te diversifiëren. Gewoon doorgaan met borstvoeding geven zonder je gewoontes te veranderen. Als je voor zuigelingenmelk hebt gekozen, drinkt jouw kleintje gewoonlijk vier flessen van ongeveer 180 ml (afhankelijk van het kind).
Zijn spijsvertering verbetert. Maagpijn (pasgeboren koliek), spugen en oprispingen verdwijnen. Je baby gooit zich niet meer op zijn fles, slikt minder lucht in en neemt de tijd om te zuigen zonder zich te verslikken.
De speelmat is een echte avonturenspeeltuin vol kleurrijke stoffen en verschillende texturen die zijn ogen aantrekken en zijn pogingen tot ontdekken aanmoedigen.
Vanaf de leeftijd van 3 maanden, begint de film van zijn leven zich in kleur te ontvouwen. Stimuleer zijn ogen door hem te omringen met felgekleurde beelden. Hij zal zich op een voorwerp kunnen concentreren en het zelfs beginnen te volgen met zijn ogen. Als hij zijn gezicht in een spiegel ziet, zal hij er met grote belangstelling naar staren, terwijl hij zich er helemaal niet van bewust is dat dit mooie gezicht van hem is! Vergeet niet om tijdens het wandelen de kap van zijn kinderwagen te laten zakken, zodat hij van het landschap kan genieten.
Je kan de keuze van hetspeelgoed voor baby uitbreiden! Het is tijd om de mobiles en rammelaars aan te vullen met leuke knuffeldieren en poppen. En aarzel niet om jouw baby kleine verhaaltjes te vertellen, met boekjes met verschillende texturen om zijn tastzin te prikkelen. Luister naar je baby. Verwen hem. Kijk of hij al dan niet houdt van kleine strelingen, massages, baden en contact met water. Niets kan een gelegenheid zijn om een moment van medeplichtigheid te delen.
Laat baby zich op de vloer rollen. Het is op deze manier, vrij om zich te bewegen en omringd door talrijke onschadelijke voorwerpen dat hij zich gaat ontwikkelen. Door te proberen een of ander speeltje te vangen, zal baby geleidelijk leren zich om te draaien.
Om hem daarbij te helpen, kan je naast hem gaan zitten en "kiekeboe" zeggen. Door te proberen zich om te draaien, versterkt hij zijn rugspieren en wordt hij strakker. Je denkt er niet aan, maar alleen al het gevoel dat hij zijn lichaam onder controle heeft, is erg prettig voor hem.