Gewicht
Hij komt gemiddeld 600 g aan, dit is iedere dag ongeveer 20 g.
Lichaamslengte
Hij groeit slechts 2 cm. Een jongen is nu 63 tot 72 cm groot – Een meisje 62 tot 70 cm
Hij wordt steeds actiever. Zijn gebaren zijn niet langer "archaïsch" of automatisch, hij neemt het heft in handen. De enige zorg zijn de kleine gevaren die dit met zich meebrengt. Baby rolt om, staat met zijn armen uitgestrekt en plat op de grond, zit stil... Maar zijn stabiliteit is niet perfect en hij kan elk moment vallen. Dus aarzel niet om hem te omringen met kussens.
Hij rolt graag van zijn buik op zijn rug. Zo kan hij gemakkelijk dingen vastnemen die hij perfect weet te hanteren. Hij brengt ze van de ene hand naar de andere, draait ze om en nog eens om… Hij gebruikt beide handen even veel, dus je kan nog niet bepalen of hij links- of rechtshandig is… Hij speelt graag met zijn handen en voeten en kan er minutenlang naar kijken, als naar een schouwspel, terwijl hij ze voor zijn neus beweegt. Reik hem als je hem verschoond hebt, slechts één hand aan om zich recht te zetten.
Wat de fijne motoriek betreft, zit baby nog in de "orale fase", wat betekent dat hij alles in zijn mond stopt. Maar, en dit is een nieuwigheid: hij kan nu voorwerpen van de ene hand naar de andere hand doorgeven.
Vorige maand liet je baby kennismaken met de spiegels waardoor hij je kan herkennen. Dit is deels te danken aan zijn verbeterde gezichtsvermogen. Hij zal meer en meer geïnteresseerd raken in details: brillen, oorbellen, of zelfs haar!
Hij hoort zeer goed
Maak je je zorgen, controleer dan het volgende:
En vraag je arts advies.
Je baby wordt steeds intelligenter: met 6 maanden herkent hij waarschijnlijk zijn eigen naam. Als je wilt, kun je hem meenemen naar een baby gebarentaal workshop. Zo kan hij nieuwe woorden leren en over een paar maanden zal hij zelfs in staat zijn zijn behoeften met gebaren uit te drukken.
Maar hoe speel je met deze baby die met een ongelooflijke snelheid groeit? Naarmate hij meer en meer nadenkt, kan je verstoppertje proberen met geluidsspeeltjes of spelen in het water. Vermijd bekers en andere holle speeltjes die baby zouden aanmoedigen om het water in zijn badje in zijn mond te stoppen.
We hebben het er al over gehad: baby krijgt tandjes en dat is pijnlijk! De onderste centrale snijtanden komen als eerste tevoorschijn, snel gevolgd door de bovenste centrale snijtanden. Als gevolg daarvan kan de baby lichte koorts hebben (minder dan 38°C), losse ontlasting hebben of gewoon slecht gehumeurd zijn.
De waarschuwingssignalen zijn eenvoudig op te sporen: baby probeert zich op verschillende oppervlakken af te bijten. Hij kwijlt meer dan normaal en eet minder of helemaal niet. Aarzel niet om jouw kinderarts om advies te vragen over hoe je de pijn van je baby kan verlichten.
De baby's "intra-slaap" ontwaken nog steeds. Soms worden ze niet opgemerkt, omdat de baby snel weer in slaap valt. Maar vaak geven ze aanleiding tot huilen. Zijn slaapbehoefte blijft onveranderd: 12 tot 15 uur per dag, inclusief dutjes en nachtrust.
Je baby eet nu 4 maaltijden per dag of 2 voedingen en 2 maaltijden. Je kan vlees zoals gevogelte of kalfsvlees in zeer kleine hoeveelheden (ongeveer 20 gram) aan de groenten toevoegen. Je baby heeft nog geen tanden, dus zorg ervoor dat je het vlees fijn mengt. Begin eventueel met het mengen van de twee, zodat baby gemakkelijker kan eten.
Aarzel niet om baby als toetje yoghurt, compote of een stuk fruit te geven. Vergeet niet dat baby alles moet ontdekken: varieer de genoegens en smaken.