En dat dit tijdens hun eerste levensmaand perfect normaal is? De vuistjes zijn vaak zo stevig gesloten, dat je ze maar moeilijk open krijgt. Krijg je toch een vuistje open, dan zal je merken dat de kleine hand heel reflexmatig naar je vinger grijpt en deze omklemt.
Een pasgeboren baby weegt gemiddeld 3,400 kg, is 51 cm groot, heeft een schedelomtrek van 35 cm en zijn ledematen zijn half gebogen. Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld 18 tot 20 uur per dag en neemt daarbij gewoonlijk dezelfde kenmerkende houding aan. Hij balt zijn handjes tot een vuist waarbij zijn duim bedekt wordt door de andere vingers. Wanneer hij wakker is en weent of drinkt, maakt hij strek- en buigbewegingen met zijn ledematen.
Daarnaast maakt de baby nog een hele reeks andere automatische, reflexmatige bewegingen waarvan het merendeel van voorbijgaande aard zijn. Deze reflexen zijn instinctieve bewegingen en zullen tijdens de eerste zes levensmaanden geleidelijk aan vervangen worden door bewuste bewegingen. Enkel de slik- en kokhalsreflex zullen altijd behouden blijven.
Dat neemt niet weg dat die reflexen uitermate belangrijk zijn. De kinderarts of de verloskundige zal de aanwezigheid van deze reflexen altijd testen omdat ze de weerspiegeling zijn van een goede neurologische ontwikkeling van de baby.
Als een baby deze reflexen niet heeft, dan is er iets mis met het zenuwstelsel. De baby mag deze reflexen dan ook weer niet te lang blijven vertonen, want ze moeten ook weer in een bepaalde volgorde verdwijnen. Naarmate het zenuwstelsel van de baby zich ontwikkelt, worden de reflexen overbodig. Reflexen die blijven aanhouden, kunnen wijzen op een verstoorde psychomotorische ontwikkeling.