Deze verschillen natuurlijk van baby tot baby, met een gemiddelde van 3,3 kg voor het gewicht en 50 cm voor de lengte. Maak je geen zorgen als je kindje de 1ste dagen na de geboorte in gewicht afneemt. Het kan tot 10% van zijn gewicht verliezen om daarna weer geleidelijk aan te komen.
Je had een zacht babyvelletje verwacht, maar dit kan in het begin flink tegenvallen. Bij de geboorte is baby’s huid bedekt met een witachtige substantie of vernis caseosa, die de foetus in de baarmoeder beschermde. Deze substantie zal geleidelijk vanzelf verdwijnen. Laat ze dus ongemoeid. Daarnaast hebben de meeste baby's schilfertjes op de voetzolen en handpalmen, vooral als ze iets later dan de geplande geboortedatum ter wereld komen. Dit is normaal omdat je kindje van een vochtrijk milieu naar het droge gaat en de huid zich hieraan moet aanpassen. Bij de geboorte kunnen kleine rode plekken op zijn huid zichtbaar zijn als gevolg van de inwerking van verschillende drukkrachten.
Sommige kindjes worden geboren met een fijn dons, vooral op hun rug. Men noemt dit Lanugohaartjes. Deze verdwijnen geleidelijk, dus geen reden tot ongerustheid. De kwetsbare babyhuid heeft een rozige en soms zelfs rode kleur. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door een teveel aan rode bloedcellen in het bloed. Sommige baby's zullen zich ontdoen van dit teveel aan rode bloedcellen. Als gevolg daarvan kleurt hun huid geel, welk verschijnsel fysiologische icterus wordt genoemd. Deze symptomen treden op bij heel wat kindjes en er is niets verontrustend aan, maar soms moet je kleintje onder een lamp gelegd worden.
Waarom lichttherapie?
Door je baby onder een lamp te plaatsen, zal het licht helpen om het bilirubine, het pigment dat verantwoordelijk is voor deze gele kleur, af te breken. Lichttherapie is een veilige techniek, mits de ogen van het kindje afgedekt worden.
Bij de geboorte van een kind is het hoofd verhoudingsgewijs veel groter dan op volwassen leeftijd. Door de drukkrachten die uitgeoefend werden tijdens de bevalling heeft het vaak een onregelmatige vorm. Niets om je zorgen over te maken. Dit wordt snel weer normaal. Omdat de hersenen van je kleintje zich moeten kunnen ontwikkelen, zijn de schedelbeenderen nog niet dichtgegroeid. Je zal zeker een zacht membraan boven op het hoofdje zien, de zogenaamde fontanel. Deze sluit zich tussen de 8 en 16 maanden. Het is normaal om deze fontanel te zien bewegen of ‘pulseren’, op het ritme van je baby’s hart, maar je mag deze zone gerust wassen en strelen; dit membraan is immers zeer sterk.
Er is voor elk wat wils: van borelingen kaal als een biljarttafel tot baby's die geboren worden met een ‘coiffure’ van meestal zwarte haartjes. Het is volledig normaal dat ze deze prachtige haardos tijdens de eerste weken weer verdwijnt. Gelukkig zal het haar uiteindelijk teruggroeien. Misschien wel in een totaal andere kleur!
Een paar minuten na de geboorte snijdt de arts de fameuze navelstreng door. Veel mama’s voelen zich ongerust zolang het achterblijvende stukje navelstreng niet afvalt. Het duurt een paar dagen voordat dit verdroogt. Als je iets vreemds ruikt, is er mogelijk sprake van een infectie. Raadpleeg dan je arts. Vandaag stappen steeds meer kraamklinieken af van het gebruik van een navelbandje. Luister goed naar de instructies van de verpleegkundigen om te weten wat je moet doen als je thuis komt en de navelstreng nog niet afgevallen is.
Zuigelingen hebben sterk ontwikkelde genitaliën, helemaal niet in verhouding tot hun lichaam, dit onder invloed van mama’s hormonen. Zowel meisjes als jongens kunnen gezwollen tepels hebben. Een meisje kan licht bloedverlies hebben, zoals menstruatie of een witachtige afscheiding. Bij jongetjes moet je niet verschieten van grote balzakjes; deze bevatten gewoon nog veel vloeistof, die geleidelijk aan zal verdwijnen. Op de kraamafdeling en later tijdens de consultaties zal de arts controleren of de balzakjes ingedaald zijn.