Babyboom
Babyboom
Zwanger

Tips bij het kiezen van de opvang

3 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

Tips bij het kiezen van de opvang

3 min
Éveil, Santé

Opvang kiezen is heel persoonlijk.

Iedere ouder heeft eigen voorkeuren en wensen en elk kind is anders. Elke opvang legt ook eigen accenten.

Deze tips helpen je op weg bij je kennismakingsbezoeken. Laat verder je gevoel een woordje meespreken. Het gaat immers over de opvoeding en de verzorging van jouw kind.

  • Begin vroeg aan je zoektocht. De wachtlijsten kunnen lang zijn en velen reserveren al lang op voorhand een plaatsje in de opvang van hun keuze. Daarom raden we aan om al in de eerste weken van je zwangerschap opvang te zoeken.
  • Neem een kijkje op verschillende opvangadressen.
  • Vraag of de opvangvoorziening een attest van toezicht van Kind en Gezin heeft of erkend is door Kind en Gezin.
  • Wanneer je extra zekerheid wil, kan je bij Kind en Gezin het laatste inspectieverslag opvragen. Misschien wil de opvang je het inspectieverslag laten lezen.
  • Breng een bezoek tijdens de opvanguren, eventueel onverwacht.

Waar kan je zoal op letten bij een rondleiding?

- Let op de omgang met de kinderen : Hoe reageert de onthaalouder of de begeleider wanneer een kind iets doet wat niet mag? Hebben ze contact met de baby die ze verschonen? Is het er gezellig? Hoe gaan de begeleiders met mekaar om? Klikt het met de mensen die voor de kinderen zorgen?

- Bekijk de inrichting van de opvangruimtes en liefst ook de slaapvertrekken : Oogt het kindvriendelijk? Is er voldoende speelgoed aangepast aan de leeftijd van de kinderen en makkelijk door hen te nemen? Hoe zit het met de bewegingsruimte en de mogelijkheden om buiten te spelen?

- Beoordeel of de inrichting van de ruimtes veilig, goed verzorgd en hygiënisch is : Zijn er geen gevaren zoals niet-beveiligde stopcontacten of een kapotte afsluiting van de tuin? Wat denk je over de eventuele huisdieren? Zijn er rokers? - Bespreek zeker een aantal zaken met de verantwoordelijke of de onthaalouder. Maak eventueel een afspraak op een rustig moment.

° Strookt wat hij/zij je vertelt met wat jij van opvang verwacht?

° Bespreek hoe er met de kinderen omgegaan wordt : Hoe worden de kinderen betrokken? Wie speelt er met de kinderen? Welke spelletjes worden gespeeld en wanneer? Welke regels zijn er voor de kinderen? Wat is de dagindeling? Hoe zit het met de groepsindeling?

- Wanneer er meerdere begeleiders zijn, ga dan na of er vaste begeleiders zijn voor je kind. Om een goede band op te bouwen, is het belangrijk dat je kind niet te vaak een andere begeleider heeft.

- Hoe is de omgang met de ouders? Hoe kunnen jij en je kind wennen aan de opvang? Hoe worden de dagdagelijkse gebeurtenissen uitgewisseld? Hoe word je betrokken bij de werking van de opvang?

- Bespreek zeker ook je speciale wensen of vragen.

°Zoek je opvang voor je kind dat naar school gaat? Vraag dan of er buitenschoolse opvang mogelijk is. Kan je peutertje starten met halve dagen naar school gaan? Hoe is het brengen en halen geregeld? Kan je kind zelf zijn vrije tijd invullen? Is er ruimte voor huiswerk?

° Wanneer je kind specifieke behoeften, problemen (bv. veel huilen of overbeweeglijk zijn) of een handicap heeft, ga dit dan niet uit de weg. Bespreek met de opvang hoe ze hier mee omgaan en wat er mogelijk is.

° Wanneer je thuis een andere taal spreekt, kan je vragen of er extra aandacht geschonken wordt aan het aanleren van de taal.

° Wanneer je kind speciale voedingsregels volgt (bv. dieetvoeding, vegetarische voeding of voeding volgens de voorschriften van je godsdienst), bespreek dan met de opvang of hiervoor gezorgd kan worden.

  • Vraag een kopie van het huishoudelijk reglement om de inhoud rustig te kunnen doornemen. Bespreek de punten die onduidelijk zijn:

° Wat zijn de opvanguren?

° Wat is de prijs? Zijn er bijkomende kosten?

° Wordt er een vergoeding gevraagd wanneer je op afgesproken momenten eens geen opvang nodig hebt?

° Wat moet je meebrengen : luiers, flesjes, reservekledij?

° Hoe reageert de opvang als je kind ziek wordt of een ongeval heeft?