Je baby groeit snel en zijn maaltijden geven hem de broodnodige energie. Hoewel moedermelk de ideale voeding blijft voor je baby tijdens de eerste 6 levensmaanden, zal zijn voeding mee evolueren met zijn behoeften.
Vanaf de leeftijd van 6 tot 8 maanden heeft je baby 3 maaltijden per dag nodig, met een evenwichtige samenstelling qua koolhydraten, eiwitten, fruit, groenten, zuivelproducten en granen, plus een tussendoortje halverwege de namiddag. Deze maaltijden bieden de gelegenheid om meer variatie in je baby’s voeding te brengen, zodat hij zijn smaakpapillen oefent en gezonde eetgewoonten aanleert.
Vanaf zijn geboorte drinkt je baby 7 tot 8 keer per dag melk. Hoewel dit geleidelijk minder wordt en de baby rond de leeftijd van 6 maanden ook andere voeding leert kennen, blijft moedermelk of zuigelingenvoeding de belangrijkste voeding van de dag tot je baby 1 jaar oud is.
Aanbevolen wordt om je kleintje tot de leeftijd van 18 maanden 350 à 500 ml melk per dag te geven.
Tijdens zijn eerste levensjaar mag je ook starten met het aanbieden van andere melkproducten, zoals een stukje kaas of een melkdessertje van Yogolino bijvoorbeeld.
Het ontbijt vormt een essentiële bron van energie om de dag goed te beginnen. Het is dan ook een belangrijke maaltijd voor je opgroeiende baby, aangezien het ontbijt een kwart van de totale energie levert die je baby tijdens de dag nodig zal hebben.
Geef je baby als ontbijt een melkproduct voor de calcium, samen met een graanproduct.
Tot zijn eerste verjaardag bestaat het ideale ontbijt voor je baby uit een flesje borst- of zuigelingenmelk, met daarin eventueel 3 lepeltjes granen, zoals Nestlé Baby Cereals.
Zorg er wel voor je baby tot de leeftijd van drie jaar melk te geven die afgestemd is op zijn leeftijd. Daarom wordt van de leeftijd van 1 tot 3 jaar de voorkeur worden gegeven aan opgroeimelk die aan je baby’s specifieke behoeften voldoet.
Je kan je opgroeiende baby ook plezieren door een klein sneetje brood met een stukje kaas of een beetje confituur met weinig suikers aan zijn ontbijt toe te voegen, evenals een portie fruit.
Het middagmaal vormt de ideale gelegenheid om je kleine fijnproever kennis te laten maken met nieuwe smaken en geuren.
Naargelang de leeftijd van je baby staan volgende voedingsproducten op zijn middagmenu:
De groenten en het fruit mogen zowel vers, diepvriesproducten, al dan niet gekookt, geperst of gedroogd zijn. Groenten en fruit uit blik vermijd je best omdat ze toegevoegde suikers of zout bevatten.
Na zijn middagdutje is je baby vol energie en doe je hem een plezier met een lekker tussendoortje.
Een evenwichtig tussendoortje bestaat uit een zuivelproduct om te voorzien in je baby's aanzienlijke calciumbehoefte, vergezeld, afhankelijk van zijn leeftijd, van babygranen, een klein koekje, puffs van gepofte maïs of een klein stukje brood, evenals een portie fruit.
Na een drukke namiddag vormt het avondhapje een ideaal rustmoment voor je baby voordat het tijd is voor dromenland.
Naast aangepaste zuigelingenmelk kan je hem ook een soepje of een puree van groenten en zetmeelrijke voedingsmiddelen aanbieden, zoals babygranen, patatjes, kleingesneden en goed gekookte deegwaren, fijn griesmeel, enz.
Als je baby daarna nog honger heeft, kan er nog een dessertje bij, zoals een beetje compote, fruit of een melkdessertje voor je baby : een mooie afsluiting van de dag.
Naarmate ze groeien, zijn de reserves van jonge kinderen snel opgebruikt en krijgen ze sneller honger tussen maaltijden door. In dat geval kan je één of twee gezonde tussendoortjes per dag aanbieden, zoals een stukje fruit, groentesticks of een klein stukje brood. De Nestlé Puffs van maïs, zonder toegevoegde suikers, zijn verkrijgbaar in natuur of banaan-aardbeiensmaak, en zijn ook ideaal als tussendoortje tijdens de dieetdiversificatie voor kinderen, omdat ze een goede fijne motoriek stimuleren. Om je baby's trek te stillen, vermijd je best koekjes of kies je best voor een gewoon koekje dat zo weinig mogelijk suikers bevat.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.
Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.