Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Vertel jij je kind over je bezoek aan de spermabank?

2 min
Kinderwens

Vertel jij je kind over je bezoek aan de spermabank?

2 min
Éveil, Santé
<p>Als je kindje via spermadonatie geboren wordt, sta je meteen voor een probleem: "Vertellen we ons kind over de spermadonatie? En wanneer doen we dat?"

Steeds meer onvruchtbare koppels, lesbische paartjes en alleenstaande, jonge vrouwen willen een kind en stappen naar de spermabank. Daar kan je, met sperma van een onbekende spermadonor, je insemineren laten en hopen dat je zwanger wordt. Volgens de Engelse 'Sunday Times' is maar liefst een kwart van de vrouwen die gebruik maken van donorsperma alleenstaand en jonger dan 25. In ons land zijn er geen cijfers bekend.

Vertel jij je kind over je bezoek aan de spermabank?

Als je kindje geboren is, wordt je meteen geconfronteerd met de vraag:" Vertellen we ons kind over de spermadonatie?"

Volgens De Gazet van Antwerpen vertelt 3 op de 4 ouders hun kinderen niet over de spermadonatie. Het zijn ongeveer de helft van de onvruchtbare ouderparen die op die manier hun kinderwens vervullen, die geen nut zien hun kind te vertellen over de spermadonatie. Lesbische paren en alleenstaande moeders zullen dat veel sneller doen.

Spermadonors in ons land blijven anoniem. Ook als een kind hoort dat het met donorzaad verwekt is, kan het zijn of haar natuurlijke vader niet achterhalen. In andere landen kan dat vaak wel. Ook met virtuele spermabanken (spermabanken online) is het vaker mogelijk de identiteit van de vader te achterhalen.

Wanneer vertel jij je kind over de spermadonatie?

Als je je kind wil vertellen over de spermadonatie, zou je dat moeten doen op de leeftijd van 10 of 11 jaar, schrijft de Gazet van Antwerpen nog.

In een Antwerps studentenblad verscheen een interview met een kind van een spermadonor. Dat het niet steeds gemakkelijk is om je achtergrond niet te kennen, lees je hier.