Babyboom
Babyboom
Zwanger

Voeding tijdens je zwangerschap

3 min
Voeding
Zwanger

Voeding tijdens je zwangerschap

3 min
Éveil, Santé
Tijdens de zwangerschap is je gezondheid cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je baby. Uitgebalanceerd en gevarieerd eten is belangrijk voor jezelf en je kindje. Enkele tips die belangrijk zijn nu dat er een kleintje in je groeit !

1. Wat moet je zeker eten tijdens je zwangerschap ?

Tijdens de zwangerschap geeft je lichaam je baby alles wat hij nodig heeft om goed te groeien: eiwitten, suikers, vitaminen, mineralen en goede vetten. Het is daarom belangrijk om goed te eten tijdens je zwangerschap, omdat je nutriëntbehoefte in deze periode groter is. Welke voedingsmiddelen of voedingsstoffen moet je in deze periode zeker binnen krijgen?

Goede vetten

Baby's hebben goede vetten nodig. Het is namelijk hun belangrijkste energiebron, vooral voor de groei van hun hersenen. Goede vetten, onverzadigde vetten genoemd, vind je in vette vis (zalm, sardines, haring), oliën, margarine, noten en zaden.

Foliumzur

Foliumzuur is een van de B-vitamines. Het helpt zogenoemde neurale-buisdefecten als een open ruggetje of open gehemelte te voorkomen. De hersenen en het ruggenmerg ontstaan uit de neurale buis. Vanaf het moment dat je wenst zwanger te worden, is het raadzaam om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan foliumzuur (volkorenbrood, rood fruit en citrusvruchten, groene groenten, ...) en om een foliumzuursupplement te nemen tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.

IJzer en vitamine C

IJzer is een essentiële voedingsstof tijdens je zwangerschap. Je bloedcellen hebben ijzer nodig om extra zuurstof te vervoeren en je baby heeft het nodig voor de ontwikkeling van o.a. zijn hersenen. Je vindt ijzer in vlees, vette vis, noten, peulvruchten, ... Door de combinatie te maken met vitamine C (o.a. aanwezig in fruit en aardappelen) neemt je lichaam ijzer beter op.

2. Welk voedsel moet je tijdens je zwangerschap vermijden ?

Bepaalde voedingsmiddelen moeten tijdens de zwangerschap worden vermeden, vanwege hun samenstelling of hun bereidingswijze. Beperk dus de consumptie van deze voedingsmiddelen:

  • Boter, snacks, kaas, volle melk, rijk aan verzadigde vetten
  • Snoepgoed, chips, cake, koekjes, vetten, oliën en suiker
  • Cafeïne en theïne
  • Rauwe voedingsmiddelen: eieren, vlees, rauwmelkse kaas
  • Producten afgeleid van lever, enz.

Het is ook sterk aangeraden om geen alcohol tijdens de zwangerschap te drinken.

3. Speciale voedingsvoorkeuren tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kunnen je eetgewoonten veranderen. Plotselinge aversie voor bepaalde voedingswaren, vreemde voorkeuren voor bepaald voedsel, eetbuien, ... kunnen ontstaan door zwangerschapshormonen. Je kunt luisteren naar je lichaam en af en toe toegeven aan je voorkeuren of eetbuiten, maar probeer je vooral te houden aan een gevarieerd, gezond eetpatroon.

4. Welke hoeveelheden worden aanbevolen ?

Je gezond voelen 9 maanden lang begint met uitgebalanceerde en gevarieerde voeding. Alles wat je eet en drinkt als je zwanger bent, gebruikt je lichaam om jou en je baby te voorzien van voedingsstoffen. Om je zwangerschap te ondersteunen en om een harmonische ontwikkeling van je toekomstige baby te garanderen, verandert je nutriëntbehoefte; maar van twee keer zoveel eten is geen sprake! Nutricia beveelt dagelijks deze hoeveelheden aan wanneer je zwanger bent:

  • Water: 1,5-2 liter/dag
  • Fruit: 2 tot 3 stuks/dag
  • Groenten: 300 g/dag
  • Graanproducten: 5 tot 9 sneden brood/dag en 3 tot 5 aardappelen/dag (150-250g), pasta, rijst.
  • Melkproducten en calciumrijke sojaproducten: bijvoorbeeld 4 glazen melk (600 ml/dag) of vervanging (yoghurt, calcium verrijkte sojadrank, ...)
  • Kaas: 1-2 sneden (20-40g)
  • Vlees, vis, eieren en vervangproducten: 100 g vlees, vleeswaren en gevogelte/dag of 125-150 g vis/dag of max. 2 eieren/week of 60-90 g peulvruchten/dag
  • Noten: 25g of 1 handvol/dag
  • Smeer- en bereidingsvet: smeervet (boter of margarine): 5g per snede of 1 mespunt; bereidingsvet (vb. plantaardige olie): 15ml of 1el

Vergeet vooral niet te genieten van deze periode, en in geval van vragen of twijfel, raadpleeg altijd je arts.

Honger gekregen? Ontdek hier een heerlijke sushi bowl en andere gezonde gerechten die je makkelijk kan maken tijdens je zwangerschap!

En nog meer ...
Voeding