Babyboom
Babyboom
Baby

Hoofd baby: wat is plagiocefalie?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Hoofd baby: wat is plagiocefalie?

2 min
Éveil, Santé
Het hoofd van je baby is uiterst gevoelig in die eerste maanden. Een baby op vijf krijgt last van plagiocefalie: het hoofd van de baby wordt afgeplat.

Het hoofd van je baby is uiterst gevoelig. Na enkele weken liggen, merk je een afgeplat achterhoofd of plagiocefalie. Wat is dat? En hoe kan men voorkomen dat het hoofd van je baby asymmetrisch wordt van het vele liggen?

Hoe krijgt je baby een afgeplat hoofd?

Ter preventie van wiegendood krijgen jonge ouders het advies om hun baby op zijn rugje te laten slapen. Baby's kunnen zich nog niet draaien  en in  de rugligging nemen ze een te eenzijdige slaaphouding aan. Ze  draaien hun hoofdje steeds in éénzelfde richting. Door deze houding wordt hun schedel aan één kant voortdurend aan druk blootgesteld.

Het hoofdje is op deze leeftijd nog zo kneedbaar als klei, de schedelnaden zijn nog open en de botstructuur niet uitgehard. Het resultaat kan bijvoorbeeld een posturale plagiocefalie zijn: een assymetrisch, afgeplat hoofdje als gevolg van een schedelmalformatie.

Een misvorming, waarbij in sommige gevallen het ene babyoortje soms tot twee centimeter méér naar voren staat ten opzichte van het andere oortje. Die misvorming ontstaat meestal vrij plotseling, in de zesde tot achtste week, en herstelt zich bij het grootste deel van de kinderen tussen 1 en 3 jaar. Naar schatting 1 op 5 baby's heeft er last van.

Hoe kan je een plat achterhoofd voorkomen?

Je kunt de afplatting of misvorming voorkomen door vooral tijdens de eerste weken na de geboorte enkele eenvoudige adviezen op te volgen:

  • Draai tijdens het slapen regelmatig het hoofdje van je baby; vooral als hij een voorkeurshouding heeft.
  • Je kindje zal wanneer hij in zijn bedje ligt vaak naar de richting van de licht- en/of geluidsprikkels draaien. Draai je zijn bedje, dan zal hij ook zijn hoofdje moeten draaien.
  • Laat je baby op zijn rugje slapen, maar probeer hem als hij wakker is ook regelmatig op zijn zij of zijn buikje te laten liggen. Laat hem rustig aan die buikligging wennen en laat hem in het begin dan ook niet te lang op zijn buik liggen. Je houdt je baby makkelijker in zijligging, als je zijn rugje ondersteunt met een opgerolde handdoek.
  • Vaak heb je als ouder zelf een voorkeursarm en/of -schouder waarop je je kindje draagt, voedt of laat boeren. Wissel zelf regelmatig eens af, zodat ook je kindje in een andere houding ligt.
  • Laat je baby niet te lang in autostoeltjes, à la Maxi Cosi liggen. Die gebruik je om je baby te vervoeren, maar niet om je baby in te laten relaxen of slapen. Ben je lang onderweg, stop dan regelmatig om je baby even uit zijn autostoeltje te nemen.

Moet je een arts raadplegen als je baby een afgeplat hoofdje heeft?

Merk je vervorming op, ondanks alle voorzieningen of heb je vragen, aarzel dan niet met een arts of met het consultatiebureau van Kind & Gezin contact op te nemen. Ook een kinderfysiotherapeut kan hulp bieden. Hij probeert de baby verschillende bewegingen te laten maken. Hij geeft ook de ouders instructies voor meer ligvariatie van het hoofdje en leert ouders hoe ze hun kind in de wakkere fase meer op de buik kunnen laten liggen.

In sommige gevallen stellen arsten en therapeuten voor dat je kindje een speciale helm draagt, omdat het probleem al ver gevordert is.

En nog meer ...
Gezondheid van de baby