Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Wat je moet weten voor je twijfelt aan je vruchtbaarheid

2 min
Kinderwens

Wat je moet weten voor je twijfelt aan je vruchtbaarheid

2 min
Éveil, Santé

Ben ik onvruchtbaar?

Vele vrouwen beginnen zich al zorgen te maken als ze na een paar maanden proberen nog niet zwanger zijn. Ze worden bang en beginnen zich af te vragen of ze misschien onvruchtbaar zijn.

Het is echter niet nodig om zich al zo snel ongerust te maken want het is heel normaal er 6 maanden of zelfs een jaar over te doen om zwanger te worden.

Ongeduldig

Als je erg graag een kindje wil, lijkt een jaar natuurlijk lang om te wachten.

Toch is dit heel normaal aangezien 80 % van de paren in de loop van het eerste jaar een kind verwekken; 10% van de paren doen er 18 maanden over. Er is dus meestal pas sprake van onvruchtbaarheid wanneer een vrouw, na 2 jaar regelmatige geslachtsgemeenschap zonder gebruik van anticonceptiemiddelen, nog niet zwanger is geworden.

Zowel mannen als vrouwen kunnen onvruchtbaar zijn. Onvruchtbaarheid kan definitief of omkeerbaar zijn.

Jouw leeftijd en onvruchtbaarheid

Verschillende parameters, zoals leeftijd, spelen ook een rol. Er is natuurlijk een verschil tussen een echtpaar van 25 jaar dat probeert kinderen te krijgen en waarvan de man bv. veel op zakenreis vertrekt en een vrouw van 35 jaar die vermoedt dat ze vruchtbaarheidsproblemen heeft. Het is evident dat deze vrouw geen 2 jaar moet wachten voor ze op onderzoek gaat bij een specialist. Bijgevolg is het steeds belangrijk alle persoonlijke gegevens in aanmerking te nemen wanneer er sprake is van onvruchtbaarheid.

In vele gevallen zou eigenlijk de term relatieve onvruchtbaarheid toepasselijker zijn omdat het de moeilijkheid betreft om in een bepaalde termijn een kind te verwekken waardoor de wachttijd voor de zwangerschap verlengt.

De factor leeftijd speelt hierbij een grote rol. Het meisje wordt immers geboren met een hele voorraad eicellen voor het leven. Als het meisje ouder wordt, gaat de kwaliteit van deze eicellen er echter op achteruit. De vruchtbaarheid van het vrouw is het hoogst op 24-25 jaar, blijft dan stabiel tot haar 35ste en daalt na haar 35ste.

Seks en onvruchtbaarheid

Een tweede belangrijke factor die we hierbij in aanmerking moeten nemen, is de frequentie van de geslachtsgemeenschap. Om zwanger te worden, is het belangrijk om heel regelmatig, zelfs iedere dag, en op het goede moment gemeenschap te hebben. De vrouw is immers slechts 2 dagen per maand vruchtbaar. Dat is heel weinig dus er is geen reden om te snel ongerust te worden als de zwangerschap een tijdje uitblijft.

Word je zwanger als je er niet meer aan denkt?

Eenvoudige gevallen van onvruchtbaarheid zijn zeer zeldzaam. Alle specialisten zijn het erover eens dat er niet zoiets bestaat als twee verschillende ‘vormen' van onvruchtbaarheid; een vorm die veroorzaakt zou worden door lichamelijke factoren en een andere door psychische oorzaken. Lichamelijke en psychische oorzaken zijn in de meeste gevallen nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Soms ontdekt men de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen door vragen te stellen over de familiale geschiedenis of over de redenen waarom men zo graag kinderen wil.

Het is in ieder geval belangrijk om weten dat vruchtbaarheidsonderzoeken en bevruchtingstechnieken verschillende maanden in beslag kunnen nemen, duur zijn en niet noodzakelijk leiden tot een positief resultaat. Voor paren die echt graag kinderen willen, kunnen al deze methodes echter de moeite lonen.