Babyboom
Babyboom
Baby

Welke melk na borstvoeding?

2 min
Voeding
Baby

Welke melk na borstvoeding?

2 min
Éveil, Santé

Stoppen met borstvoeding en op flesvoeding overschakelen

Candia moedigt, in overeenstemming met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, borstvoeding tot ten minste 6 maanden aan. Moedermelk voldoet immers perfect aan de specifieke voedingsbehoeften van baby's.

Overschakelen op flesvoeding is een belangrijke stap in het leven van je baby, die niet als een beperking mag worden gezien: jij en je baby voelen het best het ideale moment aan.

Overschakelen van borstvoeding op flesvoeding duurt gemiddeld over 15 dagen. De overgang van borst naar fles verloopt soepel en geleidelijk, waarbij je elke twee of drie dagen een voeding met een flesje vervangt. Soms is het beter om te beginnen met het vervangen van de middagvoeding, omdat die vaak minder overvloedig is dan de ochtendvoeding. En als je slechts gedeeltelijk wil overschakelen, kun je bijvoorbeeld in de ochtend en/of ‘s avonds borstvoeding blijven geven.

Welke melk na borstvoeding?

Je schakelt van borstvoeding bij voorkeur over op zuigelingenvoeding.

Vanaf 6 maanden kan je tweedeleeftijdsmelk geven. Deze is speciaal aangepast aan de behoeften van je baby en bevat alle voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei en de goede ontwikkeling van de kinderen van 6 maanden tot 1 jaar waarvan het voedsel al gediversifieerd is. Je kleintje moet minstens 500 ml per dag drinken voor een goede balans in zijn voeding.

Van 1 tot 3 jaar, kan je overschakelen naar groeimelk die verrijkt is met extra vitamines en mineralen. Het is een goede aanvulling op de gevarieerde en uitgebalanceerde voeding die je kind dagelijks krijgt.

Enkele tips om van borstvoeding op flesvoeding over te schakelen:

  • In het begin kan je moedermelk afpompen om een verstopping van je melkkanalen te voorkomen;
  • Soms is het ook makkelijker wanneer papa in plaats van mama een flesje geeft;
  • Om de acceptatie van de fles te vergemakkelijken en je baby een nieuwe gewoonte te leren, kan het helpen dat je een nieuwe plaats in huis opzoekt om het flesje te geven;
  • Probeer te vermijden dat het overschakelen op flesvoeding samenvalt met het geven van de eerste hapjes; verschillende veranderingen tegelijkertijd zijn niet makkelijk voor een baby;
  • Heeft je baby problemen met zijn spijsvertering tijdens de overschakeling, dan is misschien wel het speentje van het flesje het probleem; er is veel variatie in spenen en flesjes die op de markt zijn.

 

Dit artikel vervangt in geen enkel geval het advies van een geneesheer of gezondheidsdeskundige. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of een kinderarts.

En nog meer ...
Voeding