Vrouwen die eicellen afstaan, moeten tussen 18 en 35 jaar oud zijn, over de wettelijke mogelijkheid beschikken om toestemming tot donatie te geven, goed werkende eierstokken hebben, geen congenitale misvormingen of ziektes hebben en ze moeten tenslotte en onderzoek ondergaan om na te gaan of er geen risico bestaat tot seksueel overdraagbare ziektes.
Een vrouw die eicellen wil afstaan, moet dus een medisch onderzoek ondergaan waarbij ook haar persoonlijke en familiale voorgeschiedenis in aanmerking wordt genomen, evenals volgende gegevens:
De donors die geselecteerd worden, zullen een ovulatieopwekkende behandeling krijgen om zo 8 à 10 eicellen te bekomen.
Het afnemen van de eicellen gebeurt onder gedeeltelijke of volledige narcose. De arts die de behandeling uitvoert, heeft via de echografie een duidelijk beeld van de voortplantingsorganen.
Even voor de eisprong zal hij de follikels aanprikken en leegzuigen, waarbij de eicellen met het follikelvocht door de naald in een buisje terechtkomen.
De vrouw die eicellen doneert, moet dus eigenlijk het eerste deel van een IVF-behandeling meemaken. Daarna moet de vrouw haar toestemming geven tot donatie waarmee ze alle rechten en plichten opgeeft op de eicellen en de embryo's die zich zullen ontwikkelen.
De donor van eicel zal nooit te weten komen of haar eicel al dan niet ooit gebruikt wordt.
Vrouwen bij wie men de gedoneerde eicellen zal inbrengen, moeten ook een aantal onderzoeken ondergaan; een gynaecologisch onderzoek, hart- en longonderzoek, een sociaal-psychologische analyse van het paar, een serologisch onderzoek van de bloedgroep, antilichaampjes, hepatitis.
Ook vrouwen in de menopauze kunnen nog in aanmerking komen voor eiceldonatie omdat hun baarmoederslijmvlies nog in staat is om te reageren op de geslachtshormonen en innesteling dus nog mogelijk is.
Zodra de begunstigde van de donatie geselecteerd is, worden de cycli van beide vrouwen door het gebruik van hormonen op elkaar afgestemd. De begunstigde vrouw moet voor de donatie oestrogeen nemen, het hormoon dat de baarmoeder voorbereid om de komst van de bevruchte eicel. Dit hormoon is in het beginstadium ook belangrijk voor het voortbestaan van de zwangerschap omdat de eierstokken normaal deze functie vervullen.
Bij eiceldonatie wordt dezelfde techniek toegepast als bij IVF. Na afname worden de eicellen in een laboratorium bevrucht door het sperma van de partner van de begunstigde. Vervolgens wordt de embryo's in de baarmoeder van de begunstigde geïmplanteerd waar zij zich verder zullen ontwikkelen.