Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Zwanger worden na een miskraam

2 min
Kinderwens

Zwanger worden na een miskraam

2 min
Éveil, Santé
<p>Je hebt net een miskraam achter de rug. Je hebt verdriet, maar ook dat verlangen naar een kindje. Wanneer mag je opnieuw zwanger worden na een miskraam?

Zwanger worden na een miskraam

Je hebt net een miskraam achter de rug. Je hebt verdriet, maar ook dat verlangen naar een kindje. Maar wanneer mag je opnieuw zwanger worden na een miskraam?

Bij tenminste één op tien zwangerschappen is er sprake van een vroege miskraam. Eén vrouw op vier krijgt ooit met een miskraam te maken. De kans op het verlies van een niet-levensvatbaar vruchtje neemt toe met de leeftijd. Voor vrouwen beneden de vijfendertig jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt, ongeveer 1 op 10. Tussen de vijfendertig en veertig jaar eindigt 1 op de 5 tot 6 zwangerschappen in een miskraam, en tussen de veertig en vijfenveertig jaar 1 op 3. Boven de vijfenveertig jaar is dit voor de helft van de zwangerschappen het geval.

Wanneer zwanger worden na een miskraam?

Vrouwen zouden na een miskraam een half jaar moeten wachten weer zwanger te worden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel...

Onderzoekers uit het Schotse Aberdeen hebben ontdekt dat vrouwen die snel zwanger werden na een miskraam minder risico lopen op een nieuwe miskraam of andere complicaties bij de zwangerschap. Vrouwen die langer dan twee jaar wachten met een nieuwe zwangerschap, hebben veel meer risico op een beëindiging of buitenbaarmoederlijke zwangerschap dan vrouwen die eerder weer zwanger worden.

Hoe zwanger worden na een miskraam?

Als je opnieuw zwanger wil worden na het verlies van je kindje, is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Eet gezond, drink geen of weinig alcohol, rook niet en neem geen medicijnen zonder overleg met je dokter.

Toch is het niet mogelijk een miskraam met zekerheid te voorkomen. Vrouwen die eenmaal een miskraam hebben meegemaakt, hebben mogelijk een licht verhoogde kans op een nieuwe miskraam de volgende keer. Nog steeds is de kans dat een zwangerschap wel goed afloopt, het grootst.