Babyboom
Babyboom
Baby

5 tips om hersenontwikkeling bij baby’s te stimuleren

2 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

5 tips om hersenontwikkeling bij baby’s te stimuleren

2 min
Éveil, Santé
Als je thuis een kleine baby hebt, dan sta je misschien versteld van alle veranderingen die je baby ondergaat in het eerste jaar alleen al. De hersenontwikkeling die plaatsvindt bij je baby, waaronder de basis van probleemoplossend denken, is echt fenomenaal dat eerste jaar. En ondertussen begint je baby ook al sociale en emotionele connecties te ontwikkelen. Fantastisch, toch?

Er zijn veel dingen die jij kan doen om je baby te helpen bij die ontwikkeling in dat eerste jaar. Dr. Gail Gross geeft enkele  simpele ideeën die je makkelijk kan integreren in je dagelijkse routine als gezin.

1. Praat tegen je kind, zing, en luister en reageer zo veel mogelijk  op de geluidjes die je baby maakt. Hoe groter de band die je opbouwt met je baby en hoe vaker hij je stem hoort, je aanraking voelt en je geur ruikt, hoe veiliger en hoe meer getroost hij zich zal voelen.

2. Moedig mensen die op bezoek komen en mensen die voor je baby zorgen aan om veel met je baby te praten. Dat helpt vooral in de periode dat je baby 7-8 maanden oud is, wanneer de verlatingsangst toeslaat.

3. Hou je baby zo vaak mogelijk vast tijdens het eerste jaar. Baby’s reageren sterk op gehechtheid en raken snel gesocialiseerd wanneer ze met hun mama en papa mee op stap gaan.

 

4. Help je baby om te oefenen op motorische, zintuiglijke en cognitieve vooruitgang door te zorgen voor een veilige leeromgeving waarin hij kan ontdekken. Voorwerpen die gemanipuleerd, aangeraakt en geobserveerd kunnen worden versterken niet alleen het leerproces, maar helpen je baby ook om zichzelf tegenover de omgeving te testen. Elke ervaring zal helpen om inzicht en begrip te krijgen en om de hersenen te stimuleren.
Aangezien je baby pas gecontroleerd gedrag begint te vertonen vanaf de leeftijd van ongeveer een jaar, kan je hem begrijpen en je inleven als hij spontaan zijn broer of zus slaat of een woedeaanval heeft. Voorzichtig de omgeving aanpassen en hem er ondertussen aan herinneren dat slaan niet ok is zal helpen om dit gedrag aan te pakken.
Aan de andere kant, als je baby speelgoed gooit of dingen uit zijn kinderstoel laat vallen, dan is hij echt aan het experimenteren met zwaartekracht. Als je met hem kan meedoen in plaats van ertegen te vechten door hem een standje te geven en zijn gedrag te controleren, dan zal je begrijpende aanpak helpen om zijn intellect uit te breiden door inzicht en kennis.

5. Geef je baby een veilige open plaats waarin hij kan leren onder supervisie. Haal scherpe en zware voorwerpen weg uit de leefruimte en laat je baby op de grond spelen met blokken, boeken, knuffelberen, houten lepels en speelgoed aangepast aan de leeftijd. Dit soort van vrij spelen, wat op het eerste gezicht misschien lijkt als gedachteloos spelen, zorgt eigenlijk voor meer connecties met acties in de hersenen van je kind.

 

Bron: The Huffington Post

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Babyboom
Babyboom Geschenkpakket 11-17 maanden - Nederlands
0.00
Kopen
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen