Het is een gekend feit dat ouders tegelijkertijd met hun kinderen de wereld opnieuw leren ontdekken. Of het nu om het eerste of het vijfde kind gaat, telkens weer zijn ouders erover verbaasd hoe uit dat kleine broze wezentje een ontdekkingsreiziger, een evenwichtskunstenaar en een alpinist groeit. Elke trap is een berg die moet beklommen worden, elke kast of koelkast is een wonderlijke grot die moet worden onderzocht, alles moet ontdekt worden.
Een seconde onaandachtzaamheid kan fataal zijn. Je leert als ouder dus zeer vlug bij: je bent ongerust en je begrijpt al snel dat je op alles voorbereid moet zijn. Het is niet onze bedoeling je onnodig angstig te maken. Een kind leert met vallen en opstaan en een buil of een schrammetje horen erbij, zo leert het om gevaarlijke situaties te vermijden. Het gaat echter vooral om de volgende fundamentele kwestie: hoe je kind tegen ongevallen te beschermen, hoe kan je de risico’s op gevaarlijke situaties die onherstelbare schade kunnen teweegbrengen tot een minimum beperken?
Een kind dat overbeschermd wordt, is des te kwetsbaarder omdat het nooit de kans heeft gehad om te leren gevaren in te schatten. Je moet als ouder wel dubbel op je hoede zijn en onnodige risico’s vermijden. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen die je zeker moet treffen zetten we hier op een rijtje, want met veiligheidsopvoeding kan je pas echt vanaf een zekere leeftijd beginnen.
Zolang je kind nog niet in staat is om de trap trede voor trede af te lopen en zich aan de leuning vast te houden, moet je de trap boven- en onderaan afsluiten met een hekje.
Als de spijlen van de trap ver genoeg uiteenstaan dat je kind er met zijn hoofdje tussen kan gekneld raken, span er dan een net over.
Voorzie de vensters van tralies of veiligheidssloten.
Plaats geen meubels voor het raam: je kleine alpinist doet niets liever dan erop te klauteren om het raam te openen.
Voorzie grote beglaasde oppervlakken – bijvoorbeeld deuren met veel glas – van een beschermingsfolie.
Badkamers en keukens zijn voor kinderen degevaarlijkste plekken in huis. Laat ze hier nooit alleen spelen.
Stopcontacten moeten minstens 1m50 verwijderd zijn van waterkranen (wastafel, badkuip). Laat nooit een elektrisch apparaat achter in de badkamer (verwarmingstoestel, haardroger, scheerapparaat) en gebruik het nooit als je kind erbij is.
Warm water vanaf 45°C veroorzaakt ernstige brandwonden. Als je een warmwaterketel hebt in je badkamer, laat er dan een thermostatische mengkraan op aansluiten. Dat is een mengkraan voorzien van een beveiligingsknop die ervoor zorgt dat het water niet warmer wordt dan de temperatuur die je hebt ingesteld. Als je baby in bad zit en je het bad wil bijvullen begin dan altijd eerst met koud wateren dan pas warm, vul het bad nooit hoger dan 15 cm.
Meestal is de wastafel te hoog voor kinderen. Er bestaan speciale krukjes in plastic met afgeronde hoeken, waarop je kind kan staan om, uiteraard onder toezicht, te leren zichzelf te wassen en zijn tanden te poetsen.
Leg een antislip-matje in het bad. Laat je kind nooit alleen als het in bad zit, zelfs als het niet bang is van water. Het kan uitglijden en zich ernstig bezeren, of het wil alleen uit bad komen en ook dat kan tot valpartijen leiden. Er is een ingenieus systeem op de markt dat een kind belet om onderuit te glijden in het bad. Het bestaat uit een soort plastic ring op vier poten die eindigen in zuignappen. Het is wel vrij duur en niet geschikt voor woelwaters.
Kies een kastje dat op slot kan en hang het hoog genoeg en buiten het bereik van kinderhandjes. Het kastje moet ruimte bieden voor vele flesjes en doosjes in alle formaten, zodat je er alles wat niet geschikt is voor kinderhanden in kan opbergen.
En kind ziet weinig verschil tussen een snoepje en een pilletje. Het stijgend verbruik van geneesmiddelen en de vanzelfsprekendheid waarmee men naar medicamenten grijpt, werken ongelukken in de hand. Vele ouders laten zogenaamd onschuldige medicamenten als kalmeerpillen, voorbehoedsmiddelen, pijnstillers, hoestsiroop…rondslingeren. Bewaar alle geneesmiddelenin hun oorspronkelijke verpakking, achter sloten op een plaats die ontoegankelijk is voor kinderen. Controleer je voorraad en verwijder de geneesmiddelen waarvan de vervaldatum is overschreden. Een ongeval met geneesmiddelen kan bij ieder van ons voorvallen.
Bel onmiddellijk het antigifcentrum op tel. 070 245 245. Dit centrum beantwoordt al je vragen, dag en nacht. Daarna kan je nog de hulp inroepen van je huisarts.
De keuken is een oord vol gevaren. Laat je kind er nooit alleen achter.
Draai tijdens het koken de stelen en handvatten van potten en pannen steeds zo dat kinderhandjes er niet bij kunnen. Gebruik een kookplaatbeveiliger: door de uitschuifbare, opstaandekanten past deze op bijna iedere kookplaat of fornuis. Hij is eenvoudig aan te brengen of weg te halen voor het schoonmaken. Bij een gasfornuis gebruik je het best de achterstevuren als je kind in de keuken is.
Onderhoudsproducten staan dikwijls binnen ieders handbereik onder de gootsteen. We onderschatten de gevaren die in deze producten kunnen schuilen.
De gezonde nieuwsgierigheid van een kind wordt extra geprikkeld door de vaak aantrekkelijkeen kleurrijke verpakkingen. Het overaanbod van huishoudelijke producten brengt soms een verkeerd gebruik ervan met zich mee. Lees daarom steeds aandachtig de gebruiksaanwijzing en de veiligheidstips.
Gebruik sommige producten niet in een gesloten ruimte, meng ook geen bleekwater (eau de javel) meteen ander reinigingsmiddel omdat er dan gevaarlijke uitwasemingen kunnen ontstaan.
Bewaar alle schoonmaak- en onderhoudsproducten op een koele plaats achter slot en leg de sleutel buiten het bereik van kinderen.
Giet huishoudelijke producten nooit over in vertrouwde verpakkingen (limonadefles, jampot).
Gebruik gevaarlijke producten niet in het bijzijn van kinderen. Maak er een goede gewoonte van een product na gebruik onmiddellijk weer op te bergen.
Let op voor hangende snoeren van elektrische toestellen, zorg dat ze buiten het bereik blijven van gretige kinderhandjes. Trek het snoer van toestellen die niet worden gebruikt uit het stopcontact, zodat je kind ze niet per ongeluk kan aanzetten.
De oven plaats je indien mogelijk best buiten handbereik van kinderen.
Plaats veiligheidssluitingen op alle laden en kasten waarin je gevaarlijke producten en voorwerpen bewaart.
Als je honden of katten hebt, laat dan geen halfvolle etensbakjes rondslingeren, kinderen willen alles proeven. Besef dat je in feite ook een huisdier niet alleen mag laten met je kind, hoe vertrouwd ze ook aan elkaar zijn.
Als je kind bij jou in de keuken blijft, zorg dan dat het een eigen hoekje heeft, waar het in alle veiligheid kan spelen. In dit geval is een kinderpark ideaal.
Gebruik geen tafelkleed want je kind gaat er zeker aan trekken, met alle gevolgen van dien. Gebruik placemats.
Bij vergiftiging onmiddellijk
Telefoneren naar het Antigifcentrum (Tel. 070 245 245) waar een dokter de eerste richtlijnen zal geven. Geef op welke geneesmiddelen of producten je kind heeft ingenomen en in welke hoeveelheid. Tracht alles zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven. Algemeen geldt: je kind beter niet laten braken, niets te drinken geven en zeker geen melk. Het Antigifcentrum beschikt over een zeer handige folder, klik hier om het te downloaden.
Meestal is de boosdoener een vloeistof: kokend water, frietvet, gloeiend hete soep of koffie… die ze over zich heen krijgen omdat ze bijvoorbeeld te dicht bij het fornuis geraken of op je schoot zitten terwijl je koffie drinkt. Dan zijn er de moderne elektrische apparaten: oven, kookplaten, stoomstrijkijzer, bijverwarming …
Na een contact met een heet voorwerp moet je zo snel en lang mogelijk spoelen onder koud water. Gaat het om een vrij kleine, niet te diep brandwonde, reinig dan de huid met zuiver (gekookt) water of fysiologisch serum.
Zijn er blaren ontstaan dan prik je die beter niet door omdat zij beschermen tegen infecties. Eventueel kan je de wonde met een steriel gaaskompres bedekken, en aarzel niet je huisarts te raadplegen.
Gaat het om een ernstige verbranding, breng dan je kind onmiddellijk naar het dichtbijgelegen ziekenhuis. Rol je kind in een zuiver laken om contact met de lucht en microben te vermijden.
Je baby brengt een groot gedeelte van zijn prilleleven door in bed. Daarom komen we nogmaals terug op enkele belangrijke raadgevingen over de keuze van het bed en beddegoed. Raadpleeg op de website van Kind en Gezin hetluik over veiligheid.