Babyboom
Babyboom
Baby

De slaap van je baby: wanneer in bed?

2 min
Slaap
Baby

De slaap van je baby: wanneer in bed?

2 min
Éveil, Santé
De slaap van je baby: wanneer in bed? Wist je dat minder dan 10 uur slaap per dag als baby leidt tot overgewicht als volwassene?;

Wetenschappers van de Ohio University in de USA onderzochten de slaap van je baby van 1977 baby's en volgden hen tot in hun tienerjaren. De baby's kregen drie verschillende slaaptijden. Een eerste groep moeders stak hun baby in bed om 8 uur, een tweede groep ten laatste om 9 uur en een derde groep om 10 uur.

Slaap baby: minder dan 10 uur leidt tot overgewicht

Wat bleek? De kinderen die om 9 of om 10 uur in bed lagen als baby waren prikkelbaar. Ze hadden een slecht humeur, hadden een druk gedrag, waren onhandelbaar en toonden slechte schoolresultaten. Daarenboven hadden kinderen die niet minstens 10 uur slapen een groter risico op zwaarlijvigheid als tiener. Ze hadden een duidelijk ongezondere levenswijze ontwikkeld.

Baby's, peuters en kleuters die minder dan tien uur per nacht slapen, hebben dubbel zoveel kans op overgewicht op latere leeftijd. Kleuters die minder dan 10 uur per nacht sliepen, hebben 2x zoveel kans op overgewicht. Slaaptekort bij de lagere schoolkinderen vergroot de kans op gewichtstoename, maar dat is minder significant dan bij kinderen onder 5 jaar.

Wetenschappelijk onderzoek bewees dat ook mama haar zwangerschapskilo's sneller kwijt raakt als ze goed slaapt.

Telt het dutje mee?

Bij kinderen die vaak bij hun moeder in bed sliepen, daalde het risico op zwaarlijvigheid dan weer - ook als de kinderen later naar bed gingen. Uit eerder Chinees onderzoek bleek wel dat 'bijslapen' in het weekend een positief effect kan hebben op het gewicht.

Je baby groeit in zijn slaap

Je ziet er natuurlijk niks van, maar je baby groeit letterlijk in zijn slaap. De hersenklier aan de basis van de hersenen scheidt tijdens het slapen groeihormonen af. Het lichaampje herstelt zich, spieren ontwikkelen zich en er worden witte bloedcellen geproduceerd, die het immuunsysteem ondersteunen.

De helft van de tijd bevindt je kind zich wel in de zogenaamde REM-slaap. Dit staat voor Rapid Eye Movement, de ogen maken snelle bewegingen. Gedurende deze droomslaap verbetert het leervermogen van je kind doordat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt vergroot. Je baby is hierdoor in staat om dingen beter te onthouden, de zintuigen worden scherper, het cognitieve vermogen neemt toe en je baby is alerter als hij wakker is.  

En nog meer ...
Slaap