Weinig kindjes ontsnappen aan "rode billetjes" of luieruitslag. Meer dan de helft van alle baby's heeft minstens één keer tijdens de eerste 20 levensmaanden rode billetjes. Het risico is echter groter gedurende de eerste twaalf maanden, wanneer de huid van baby nog dun is en niet genoeg talg produceert om een maximale bescherming te waarborgen. Baby’s billetjes zijn daarom extra gevoelig voor schadelijke invloeden van buitenaf.
Als baby’s huid langdurig in contact komt met de luier, vooral als deze vochtig is, te weinig ververst wordt of te strak dichtgemaakt is, kunnen de billetjes rood worden. Ook een periode van diarree, het eten van nieuwe voedingsmiddelen of het nemen van antibiotica kan hiertoe bijdragen omdat het risico op irritatie vergroot als baby vaker stoelgang maakt.
Daarnaast vergroten sommige verzorgingsproducten, reinigingsdoekjes of zeepproducten dit gevaar nog. Voeg daarbij de wrijving en de opsluiting van de billetjes in de luier en er is niet veel meer nodig om een reactie te veroorzaken bij het tere babyvelletje.
Huidirritatie, rode vlekken of zelfs de ontwikkeling van kleine blaasjes op baby’s billetjes zijn hiervan het gevolg. Soms kan de aangetaste huid pijn doen of warm aanvoelen en veel ongemak meebrengen voor je kindje, dat humeurig wordt en vaker huilt.
Mits een correcte verzorging zal deze roodheid na enkele dagen verdwijnen. Als het probleem echter niet verzorgd wordt, bestaat het risico op een ernstige bacteriële of schimmelinfectie.
In de meeste gevallen hoef je alleen maar een paar eenvoudige hygiëneregels in acht te nemen en een goede beschermende zalf aan te brengen.
Hoe ga je te werk ?
Haal van zodra de eerste tekenen van roodheid zichtbaar zijn een speciale luierzalf die verzacht, de huid beschermt en het huidherstel ondersteunt. Gebruik bij voorkeur een zalf zonder additieven, parfum of bewaarmiddelen en zonder zinkoxide, zodat baby’s huid kan blijven ademen.
Ideaal is een verzorgingsproduct dat een minimum aan bestanddelen bevat voor een verzorging in alle zachtheid.
Als de luieruitslag na 5 dagen nog niet verdwenen is, ook aanwezig is op de genitaliën of buiten de luierzone, als de huid gebarsten is of bedekt met vochtige plekken of als je baby koorts heeft, dan moet je je kinderarts of een arts raadplegen.