Babyboom
Babyboom
Baby

Blauwe plekken of builen

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Blauwe plekken of builen

2 min
Éveil, Santé

Als gevolg van vallen of stoten, wat bij kinderen nogal veel voorvalt, kunnen blauwe plekken (ecchymose: bloeduitstorting in de weefsels) of builen (ook hematomen genoemd) voorkomen. Hoewel dat meestal onschuldig lijkt, is een medisch onderzoek soms geen overbodige luxe. Inwendige letsels kunnen immers enkel met een onderzoek worden opgespoord.

Het verschijnen van blauwe plekken betekent dat er gescheurde bloedvaatjes voorkomen. De blauwe kleur is afkomstig van het bloed dat zich verspreidt in de omgevende weefsels. Op dezelfde plaats kan een hematoom ontstaan. Dat is een verdikking die meestal goedaardig is (behalve op het hoofd).

Als een intense huidverkleuring, zwelling of pijn optreedt binnen het halfuur na de klap of de val, zou het kunnen dat het gaat om een ernstiger probleem zoals een verzwikking of zelfs breuk. Contacteer in dat geval onmiddellijk je arts.

Wat doen?

Breng zo snel mogelijk een ijszakje, koude kompressen of een instant koudespray (gedurende 15 minuten) aan. Als je dat allemaal niet bij de hand hebt, kan je gewoon een washandje vullen met ijsblokjes. Breng in geen geval het ijs rechtstreeks op de huid aan.

Het voordeel van koude is dat het de pijn verzacht en de zwelling en de ontsteking vermindert. Je kan de behandeling tot 48 uur na het verschijnen van de blauwe plek nog verschillende keer herhalen.

Op een buil wordt ook wel eens een koud en hard voorwerp aangebracht zoals een muntstuk, de rug van een lepel of een batterij.

Tenzij het om een open wonde gaat, kan je ook een zalf (met arnica) aanbrengen om de genezing te versnellen.

En nog meer ...
Gezondheid van de baby