Je hebt vurig verlangd naar dat kleine mensje. Eindelijk ligt het in je armen. Vanaf het moment dat je wist dat je zwanger was heb je de baby in gedachten gekoesterd en geprobeerd je er een beeld van te vormen. Eindelijk is het moment daar van opluchting, trots, tederheid, maar ook van verwarring, bezorgdheid en zelfs angst.
Zodra de eerste dagen vol van geluk en onvoorwaardelijke liefde voor je baby voorbij zijn, besef je plots dat hij volledig van jou afhankelijk is en je voortdurend nodig heeft en dat doet je een beetje duizelen. Je bent moe, in de war, je zit met duizend vragen. Je moet er durven voor uitkomen dat het prille moederschap niet noodzakelijk een oceaan van rozig geluk betekent. Het gebeurt dat je je, zelfs met de mooiste baby ter wereld, op sommige momenten hopeloos eenzaam voelt. Wees niet ongerust als je jezelf niet meteen voelt overstromen van moederliefde. Het hoeft niet meteen liefde op het eerste gezicht te zijn.
Affectie is even belangrijk als voedsel voor de fysieke en psychische ontwikkeling van het kind. Te weinig affectie kan leiden tot gedragsstoornissen. Sluit je baby in je armen, streel hem, raak hem aan, fluister lieve woordjes in zijn oor. Door die gebaren van liefde wordt hij rustig en voelt hij zich geborgen. Er bestaan geen recepten voor de manier waarop je de affectieve band met je baby tot stand kan brengen. Vertrouw op je intuïtie en je gezond verstand, de rest komt wel vanzelf. In het begin beperkt de communicatie zich tot kijken, wenen, eten, glimlachen, geeuwen, frazelen, strelen. Stilaan krijgen je gebaren een betekenis: je baby kan uit een bepaalde mimiek afleiden of je hem gaat voeden, te slapen leggen, of dat je weggaat. Jijzelf leert zijn verschillende geluidjes kennen, of de aard van zijn geween. Het zijn die talloze kleine dingen die de affectieve band tot stand brengen en verder ontwikkelen.
Als je moeilijkheden ondervindt om een harmonieuze relatie met je baby op te bouwen, praat er dan over met je omgeving of met je arts in plaats van jezelf te overladen met schuldgevoelens. Ook Kind en Gezin wil je hierbij helpen. In je buurt is een team van medewerkers beschikbaar. Het zijn regioverpleegkundigen soms ook bijgestaan door gezinsondersteuners. Dat zijn ervaringsdeskundigen en intercultureel medewerkers die helpen om de kloof die er soms is tussen de kansarme en/of allochtone gezinnen en de dienstverlener te overbruggen. In het consultatiebureau voor het jonge kind in je buurt, kan je de ontwikkeling van je kindje laten opvolgen door een arts en een regioverpleegkundige. Vrijwilligers zorgen er voor een warm onthaal en staan in voor het meten en wegen van je kindje. Je kan gratis bij hen terecht.
Voor inlichtingen: Kind en Gezin www.kindengezin.be