De teek is een piepklein beestje met het uiterlijk van een kleine spin. Wanneer een teek de kans krijgt, bijt hij zich vast in de huid. Dit doet hij om zich vol te kunnen zuigen met bloed. Als een teek zich volzuigt met bloed krjgt hij een groot en opgezet achterlijf. Teken zoeken meestal warme plekjes uit, zoals bijvoorbeeld de liezen, knieholtes, op het hoofd en achter de oren. Teken kunnen niet vliegen of springen. Daarom laten ze zich vaak vanuit struiken, varens en hoog gras op hun gastheer vallen.
Een beet van een teek is vaak onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met een bacterie, kan je er ziek van worden. In buurlanden Duitsland en Nederland verwittigde het Ministerie van Volksgezondheid reeds dat steeds meer teken besmet zijn met Borrelia. Vooral kinderen moeten, na buiten te spelen, extra onderzocht worden.
In 60% van de gevallen treedt na de beet een rode, ringvormige uitslag op. Klaagt je kindje na enige tijd over griepachtige verschijnselen optreden zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en koorts, verwittig dan je huisarts.
Als de teek besmet is met de Borrelia bacterie, kan je kind na de beet de ziekte van Lyme krijgen. Als de ziekte niet op tijd wordt ontdekt, bestaat de kans op ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen worden aangetast.
Ook hersenvliesontsteking kan veroorzaakt worden door teken. Je kan je kindje hier tegen inenten laten. Hersenvliesontsteking kan direct na de beet doorgegeven worden.
In Nederland maakte men bekend dat 1 teek op 3 besmet kan zijn. In Vlaanderen beweert men dat het zo erg niet is maar de laatste onderzoeken stammen uit 2003!