Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe kan je een EHEC-besmetting voorkomen?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Hoe kan je een EHEC-besmetting voorkomen?

2 min
Éveil, Santé
<p>Vlogen bij de eerste berichten over de EHEC-bacterie de komkommers en tomaten bij jou in de koelkast ook onmiddellijk de vuilbak in? Koop je nu ook al geen soja-scheuten meer? Omdat ondertussen nog steeds niet duidelijk is waar de EHEC-besmetting vandaan komt, zetten wij enkele feiten en tips voor jou op een rij.

Vlogen bij de eerste berichten over de EHEC-bacterie de komkommers en tomaten bij jou in de koelkast ook onmiddellijk de vuilbak in? Koop je nu ook al geen soja-scheuten meer? Omdat ondertussen nog steeds niet duidelijk is waar de EHEC-besmetting vandaan komt, zetten wij enkele feiten en tips voor jou op een rij.

Wat is de EHEC-bacterie?

De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie, die van nature voorkomt in onze darmen en ons beschermt tegen andere schadelijke of ziekmakende bacteriën.

Waarom is deze EHEC-bacterie zo gevaarlijk?

De EHEC-bacterie is echter een zeldzame en gevaarlijke variant van de onschuldige E.coli-bacterie. Van slechts kleine hoeveelheden van de EHEC-bacterie kan je al erg ziek worden, want de bacterie produceert gifstoffen/toxines die je darmen aantasten.

Welke zijn de symptomen van een EHEC-bacterie?

Mensen die besmet zijn met de EHEC-bacterie kunnen volgende symptomen vertonen:

  • ernstige maagkrampen
  • bloederige diarree
  • braken
  • uitdrogingsverschijnselen
  • koorts

Echt gevaarlijk wordt het, wanneer patiënten darmbloedingen krijgen of wanneer het HUS-syndroom (hemolytisch-uremisch syndroom) optreedt. De gifstoffen zijn in dit geval ook in het bloed terecht gekomen, met nierfalen en bloedarmoede tot gevolg.

Hoe kan je de EHEC-bacterie oplopen?

De EHEC-bacterie kan voorkomen in rauwe dierlijke producten en op rauwe groenten. Je kunt dus besmet raken door:

  • het eten van rauw vlees
  • het drinken van ongepasteuriseerde melk
  • het eten van ongepasteuriseerde kazen
  • het eten van rauwe groenten

De EHEC-bacterie komt voor in de ontlasting van besmette dieren en mensen, je kunt dus ook besmet raken door:

  • contact met dieren
  • contact met uitwerpselen van dieren
  • contact met besmette mensen

Tips om besmetting met de EHEC-bacterie te voorkomen:

Een goede persoonlijke hygiëne en het hanteren van voedsel op een veilige manier kan veel leed voorkomen.

Persoonlijke hygiëne:

Een goede handhygiëne is erg belangrijk. Vergeet je handen niet te wassen:

  • voor en na het bereiden van rauwe groenten en rauw vlees
  • voor het eten
  • na contact met dieren
  • na een toiletbezoek
  • na het verschonen van een kind
     

Voedselveiligheid:

  • was je handen voor en na het bereiden van voedsel
  • was groenten grondig onder stromend water; schrob en schil ze indien mogelijk
  • verhit vlees voldoende; vooral gehakt
  • kook eieren voldoende
  • gebruik afzonderlijke snijplanken en messen voor rauwe en bereide producten
  • houd rauwe etenswaren gescheiden van bereide etenswaren
  • vervang vaatdoeken en keukenhanddoeken geregeld 


Verder vind je ook op de website van het Federaal Voedselagentschap tips over hoe je veilig omgaat met voedsel!

Liesbeth, redactrice

En nog meer ...
Gezondheid van de baby