Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe krijg - en houd - je een probleemslapertje in bed?

4 min
Slaap
Baby

Hoe krijg - en houd - je een probleemslapertje in bed?

4 min
Éveil, Santé

Is het elke avond opnieuw theater wanneer het bedtijd is? Doet het zandmannetje zijn werk niet goed? Zitten er misschien monsters in de kast? Of ligt er ’s morgens telkens weer een wriemelend kind in je bed?

Denk jij bij het woord ‘slapen’ eerder aan ‘niet slapen’, lees dan snel verder!

Probleem: Je kind staat herhaaldelijk terug op nadat je hem in bed gelegd hebt. Of hij roept dat hij dorst heeft. Of honger. Of hij moet nog maar eens plassen.

Waarom dit gebeurt:

Kinderen beginnen roepen om verschillende redenen:

  • Bij peuters heeft het voornamelijk te maken met de bewustwording van de eigen wil. “Probeer me maar eens in bed te houden!”
  • Omdat peuters zichzelf nu als een zelfstandige persoon zien, kunnen ze ook last krijgen van scheidingsangst. Ze roepen dus om te controleren of je er nog bent.
  • Dat doen ze ook wanneer ze overdag of vlak voor het slapen gaan stout waren en jij bijgevolg boos. Alleen in bed bedenken ze zich plots dat jij hen misschien wel niet meer lief vindt en daarom vragen ze bevestiging.
  • Peuters en vooral kleuters hebben een ongebreidelde fantasie waardoor ze echt bang zijn in het donker.
  • Het kan ook zijn dat jullie gewoon geen consistente bedtijd-routine hebben.

Hoe keert de rust weer:

  • Bedtijd-rituelen zijn belangrijk voor kinderen van alle leeftijden. Kinderen hebben structuur nodig: hoe laat ze naar bed gaan, wie hen brengt en wat ze nog doen voor ze het slapengaan. Bereid ze voor wanneer het bijna bedtijd is. Na een tijdje beseffen ze dat het na de routine echt wel slaaptijd is. Lukt het ondanks alle pogingen toch niet zo goed, koppel dan een beloningssysteem aan het ritueel.
  • Als je kind uit bed komt, leg hem dan eerst terug in bed en luister dan pas naar wat hij te zeggen heeft.
  • Is je kind echt bang, neem zijn angsten dan serieus en maak ze bespreekbaar. Vaak helpen ingebeelde oplossingen bij ingebeelde angsten: jaag dus samen die stoute monsters of spoken weg. Een nachtlampje aan te laten helpt in de meeste gevallen ook.
  • De angsten van oudere kinderen zijn vaak realistischer: storm, huisbrand of dieven in huis. Dus geen griezelige films of boeken voor deze piekeraars met een veel te levendige fantasie. Blijven de akelige gedachten door hun hoofden spoken, praat er dan met hen over. Soms helpt het als jullie samen een noodplan bedenken.

Probleem: Je kind kan ’s avonds moeilijk de slaap vatten en ’s morgens is het met geen stok uit bed te krijgen.

Waarom dit gebeurt:

Slapeloosheid bij kinderen kan het gevolg zijn van cafeïnerijke drankjes te laat op de avond of huiswerkstress bij oudere kinderen. Maar misschien is je kind wel een avondmensje en houdt zijn innerlijke klok hem wakker.

Hoe keert de rust weer:

Ook hier geldt: zorg voor een consistente bedtijd-routine. In het laatste geval is het belangrijk dat je kind een half uur voor het slapengaan geen tv meer kijkt of computerspelletjes speelt. Het felle beeldschermlicht houdt hem namelijk langer wakker. Zachter of gedempt licht voor het slapengaan helpt het lichaam verder op de slaap voorbereiden. ’s Ochtends doe je het omgekeerde: gordijnen open en licht aan. Fel licht kan de innerlijke klok helpen herstarten.

En ja hoor, ook warme melk helpt! Melk bevat namelijk tryptofaan, een stof waarvan je moe wordt.

Merk je ondanks je inspanningen geen verbetering, dan lijdt je kind misschien wel aan het ‘delayed sleep-phase syndrome’. Het is een aandoening waar vooral tieners last van kunnen hebben. Ze slapen het best wanneer ze zeer laat naar bed gaan en de volgende ochtend bijgevolg vrij laat opstaan. Maar omdat tieners naar school moeten en zich dus aan een normaal ritme moeten conformeren, is het niet onverstandig een arts te raadplegen.

Probleem: Je kind kruipt ’s nachts bij je in bed.

Waarom dit gebeurt: Misschien mocht je kind wel bij je slapen toen het kleiner was of wanneer het een slechte droom had.

Hoe keert de rust weer: Neem je kind liefst zo weinig mogelijk bij je in bed om te slapen. Om het probleem te verhelpen, is het belangrijk dat je een plan hebt en zeer consistent te werk gaat. Gewoonlijk betekent dit dat je je kind terug naar zijn bedje brengt wanneer hij bij jou in bed kruipt. Word je niet wakker wanneer je kind bij jou in bed sluipt, dan is het misschien geen slecht idee om een bel aan de deurkruk te bevestigen.

Probleem: Je kind lijdt aan nachtangst. Het wordt ongeveer anderhalf uur na het inslapen schreeuwend wakker en lijkt niet te kalmeren. Nachtangst is niet te verwarren met nachtmerries.

Waarom dit gebeurt:

Nachtangst is vaak een kwestie van aanleg en wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een storing in het slaappatroon. Maar ook slaapgebrek en een onregelmatig slaappatroon kunnen nachtangst veroorzaken. drie tot vijf percent van de kinderen tussen anderhalf en zes jaar heeft er last van.

Hoe keert de rust weer:

Ook ziet die nachtangst er soms angstaanjagend uit, toch is het een onschuldig fenomeen. Je kind lijkt wakker, maar eigenlijk is dat niet of nauwelijks het geval. Je kind wakker maken, troosten of in je armen nemen, is niet verstandig, omdat de paniek dan alleen maar groter wordt. Wacht dus gewoon rustig af tot de aanval voorbij is. Zorg er gewoon voor dat je kind zich niet verwondt.

Veel succes en een goede nachtrust toegewenst!

En nog meer ...
Slaap