Het is heerlijk om je baby te zien groter worden. Hij leert nieuwe dingen eten, pakt alles vast wat hij pakken kan en laat net zoveel vallen en probeert zich al kruipend voort te bewegen. Zijn spullen krijgen hierdoor veel te verduren en het wordt een hele klus om de was van je gezin georganiseerd te krijgen.
De eerste uitdaging bestaat erin een wasmiddel te vinden dat goed wast en tegelijk rekening houdt met de nog gevoelige huid van je kleintje.
Om hardnekkige vlekken op zijn mooie kleertjes, bad- en beddengoed te verwijderen vermijd je best agressieve wasmiddelen, want die kunnen irritatie of allergieën veroorzaken.
Een goed wasmiddel voor de tere huid, zoals Le Chat Bébé, heeft een samenstelling die kleding en ander textiel doeltreffend wast met respect voor de tere babyhuid en is dan ook geschikt om slabbetjes en andere kleertjes en textiel die het zwaar te verduren krijgen weer goed als nieuw te maken.
Voor zeer vuile was worden doorgaans poedervormige wasmiddelen aangeraden. Bij bonte was of minder vuile was levert ook een vloeibaar wasmiddel een prima resultaat op.
Als een kledingstuk erg vuil is, week het dan met een beetje wasmiddel voordat je het in de wastrommel stopt.
Voor een beter wasresultaat en een optimale spoeling mag je niet te veel wasgoed tegelijk in de wastrommel stoppen en dien je de op de verpakking aangegeven hoeveelheid wasmiddel te gebruiken in functie van de hoeveelheid was die je in de trommel wil stoppen.
Stel je machine ook liever niet in op een kort programma, omdat de was- en spoelcycli in dat geval per definitie minder volledig zijn. Gebruik je toch een korte cyclus, voorzie dan een extra spoelbeurt.
Tot slot: was vuile babyspulletjes zo snel mogelijk en laat de vlekken niet opdrogen voordat je ze onder handen neemt.
Mag je wasverzachter gebruiken? Ja, dat mag, als je een wasverzachter kiest die goed is voor je baby’s huid en irritatie voorkomt door het materiaal minder ruw te maken. Kies dan wel een wasverzachter met een hypoallergeen* parfum.
Natuurlijk zijn sommige vlekken hardnekkiger dan andere, maar met enkele eenvoudige trucjes krijg je ook hen meestal weg.
Maak de melkvlek nat en wrijf hem in met een beetje waspoeder, was daarna in lauw water.
In geval van oprisping laat je het kledingstuk een nacht weken in koud water met zeep en was je het daarna in de machine met de juiste hoeveelheid waspoeder met een hypoallergeen* parfum, zoals het waspoeder Le Chat Sensitive.
Baby eet fruit en da’s maar goed ook. Maar dit zorgt soms ook voor fruitvlekken op zijn kleertjes. Begin met het voorzichtig wegschrapen van de fruitresten en wrijf de vlek in met Marseillezeep en lauw water. Was de kleren daarna in de wasmachine.
Vlekken van worteltjespuree of andere groenten maken deel uit van baby’s eetplezier. Het beste is om snel te handelen door de vlek te bevochtigen en in te wrijven met een zeepsopje. Als je de vlek niet laat opdrogen volstaat een gewone machinewas.
Je kindje leert de lekkere smaak van chocolade kennen? Warm water, Marseillezeep en ‘stevig schrobben’ klaren hier de klus.
Zij komen helaas veel voor bij de allerkleinsten. Het is zaak om snel te handelen en te voorkomen dat de plek opdroogt. Was de kleding onmiddellijk in de machine met een wasmiddel in poedervorm.
Je wilt je kleintje natuurlijk behoeden voor dit soort vlekken, maar met het groter worden zullen kleine avonturiers op handen en voeten zich soms ook weleens verwonden. Dompel het kledingstuk dan in koud water met flink wat zout vooraleer het te wassen in de machine.
Siroopjes en andere medicatie voor jonge kinderen zijn vaak in vrolijke kleurtjes. Heb je een vlek, laat deze dan niet opdrogen en dompel het kledingstuk in koud water vooraleer het te wassen zoals je altijd doet.
Vaak worden om ecologische redenen wasbare luiers gebruikt, die bestaan uit natuurlijke, absorberende stoffen en materialen die in de machine gewassen kunnen worden.
Zoals elke stof die in direct contact komt met baby’s huid, moeten ook deze luiers een eerste keer vóór gebruik gewassen worden.
Was de luiers na gebruik in de wasmachine op 40 °C of 60 °C volgens de aanbevelingen op het etiket, zonder wasverzachter en met een centrifugetoerental van 800 omwentelingen per minuut om snelle slijtage van de stof te voorkomen.
Natuurlijk moeten niet alleen de vlekken weg zijn uit baby’s spullen, de kleertjes moeten ook gewoon proper zijn. Ieder spoor van vuil kan immers irritatie veroorzaken bij het tere babyhuidje.
Ook baby’s knuffel, zo belangrijk in baby’s wereldje, ontsnapt niet aan deze regel ! De favoriete metgezel van je kleintje beleeft samen met je schat de meest intense momenten van diens dag en vergaart heel wat vuil en vlekken. Een regelmatige wasbeurt is dus aangewezen. Ook hij stelt vast een wasproduct op prijs dat even zacht als doeltreffend is!
Als de baby zijn/haar gevoelige huid van papa of mama heeft geërfd, kan het hele gezin gebruikmaken van hypoallergene producten. Voor de gevoelige huid kan het wasmiddel van Le Chat met vertrouwen worden gebruikt voor het hele gezin. Het Sensitive-assortiment is een geschikte oplossing voor alle huidtypes.
* met een samenstelling die het risico op allergische reacties beperkt tot een minimum
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Le Chat.