Omdat ze veelvuldig kunnen voorkomen en vervelende gevolgen kunnen hebben, zijn slaapproblemen helemaal niet zo onschuldig.
Dat de baby zijn ouders een nachtje wakker houdt is beslist niet leuk. Als het fenomeen zich zowat elke nacht herhaalt, kunnen wij terecht spreken van een ernstig probleem.
De eerste weken na de geboorte is het normaal dat de baby geregeld ontwaakt uit zijn slaap. Omdat hij honger heeft bijvoorbeeld. Nadat hij gegeten heeft wordt hij weer rustig en valt weer in slaap. Deze "slapeloosheid" bij de pasgeborene is helemaal normaal, en de jonge ouders zien daar geen enkel probleem in. Een zuigeling heeft ook een zeer lichte slaap, die nogal snel verstoord wordt door geluiden, licht, warmte enz. Pas op de leeftijd van 2 of 3 jaar krijgt een kindje een diepere slaap.
Het tweede levensjaar van een kindje kan ook met de nodige problemen gepaard gaan: 40% van de kinderen wordt nog minstens één keer per nacht wakker. Mettertijd gaat dit wel bij de ouders op de zenuwen werken, naarmate zij meer en meer vermoeid raken.
Ook ziekte of pijn, zoals het doorbreken van de tandjes, kunnen zorgen voor een slapeloze nacht. Net zo goed als plotse veranderingen in het leefpatroon van het kindje: bijvoorbeeld een erg zenuwachtige dag...
Als je kindje een slapeloze nacht of alleszins te weinig nachtrust had, wordt de daaropvolgende dag beslist ook moeilijk: het kindje is onhandelbaar en knorrig en natuurlijk is iedereen in een slecht humeur.
Verschillende ouders hebben al vele middeltjes uitgeprobeerd om aan zo'n situaties te verhelpen. Zo houden zij hun kindje 's avonds wat langer op, of zij schaffen het middagdutje af, of zij gaan bij het te slapen leggen van de baby heel streng doen (wat niet alleen nutteloos maar ook totaal verkeerd is). Nog anderen leggen het kindje te slapen in het bed van de ouders, en ga zo maar door. Helaas blijken al deze hulpmiddeltjes niet echt ideaal te zijn, en ook niet zeer efficiënt.